Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Προτάσεις, συλλήψεις, εκδόσεις και σκοπιμότητες

ΜΟΣΧΑ.--

Το ζήτημα της αλλαγής της πολιτικής της Ρωσίας απέναντι στην Τσετσενία υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ σε συνέντευξη Τύπου στο φύλλο της Πέμπτης της γαλλικής εφημερίδας «Φιγκαρό». «Η Τσετσενία πρέπει να μείνει συστατικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όμως είναι εμφανές πως αυτός ο στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να επιτευχτεί μόνον με τη στρατιωτική βία», τονίζει ο Πριμακόφ, κρίνοντας πως η σύγκρουση «δεν μπορεί να τερματιστεί τελικά παρά μόνο με μια πολιτική συμφωνία» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι δήλωσε ότι η Ρωσία θα ζητήσει την έκδοση του Ζελιχμάν Γιανταρμπίγεφ, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος την εποχή του αυτονομιστή Προέδρου Τζοχάρ Ντουντάγεφ και κατηγορείται για «ένοπλη στάση, σύσταση παρανόμων ομάδων, και επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων της τάξης». Βρίσκεται στο Κατάρ ως απεσταλμένος του Ασλάν Μασχάντοφ για τις μουσουλμανικές χώρες. Η Μόσχα έχει ήδη ζητήσει από τη Δανία την έκδοση του κύριου εκπροσώπου του Μασχάντοφ, Αχμέντ Ζακάγεφ, ο οποίος συνελήφθη κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, που τον κατηγορεί ότι ενέχεται στην οργάνωση της τρομοκρατικής ενέργειας και τη σύλληψη 800 ομήρων από Τσετσένους αντάρτες την περασμένη βδομάδα. Σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη ο αρχηγός της Αστυνομίας της Δανίας Τόρστεν Χεσελμπιέργκ αποκάλυψε ότι ο Ζακάγεφ είχε εισέλθει την Πέμπτη, 24 Οκτώβρη, στη Δανία με κανονική βίζα Σένγκεν τρίμηνης ισχύος, που την είχε χορηγήσει από τον Αύγουστο το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου και γι' αυτό επιτράπηκε η είσοδός του στη χώρα. Ο Ζακάγεφ είναι καταζητούμενος μέσω της Ιντερπόλ από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες είχαν ζητήσει τη σύλληψη και την έκδοσή του στη Ρωσία. Από την άλλη μεριά, η Γεωργία αρνείται να εκδώσει στη Ρωσία τους 8 Τσετσένους, που έχουν συλληφθεί τον Αύγουστο και κατηγορούνται ως τρομοκράτες, διότι, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Γεωργίας Νουγκζάρ Γκαμπριτσίτζε, τα στοιχεία της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας δεν επαρκούν για να εκδοθούν. Χτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», οι αρχές ασφάλειας της Ρωσίας συνέλαβαν 40 άτομα σε σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια στο θέατρο της Μόσχας.

Τέλος, στο Κρεμλίνο συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και εξέτασε μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να γίνει η επεξεργασία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού συνεργασίας στα πλαίσια της ΚΑΚ, με στόχο την εντατικοποίηση της πάλης κατά της τρομοκρατίας, ο οποίο να προταθεί στους εταίρους της ΚΑΚ για την παραπέρα εξέτασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ