Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο ρυθμό... των διαδηλώσεων

ΚΙΤΟ.--

Ηδη τα πρώτα καραβάνια των διαδηλωτών από προχτές άρχισαν να εισρέουν στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, προκειμένου να διαδηλώσουν και να συμμετάσχουν στην «αντισύνοδο» που προτάσσει η αντίσταση των λαών της Λατινικής Αμερικής, σε όσα θα σχεδιάζουν εντός των αιθουσών οι περισσότεροι από 1.000 επίσημοι αντιπρόσωποι και επιχειρηματίες κρατών της αμερικανικής ηπείρου που συμμετάσχουν (30/10-1/11) στο 7ο υπουργικό συμβούλιο της Αμερικής - εννοείτε με εξαίρεση την Κούβα - με μοναδικό αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας για την Παναμερικανική Ζώνη Εμπορίου, την ALCA, το 2005.

Αγροτικές οργανώσεις, ιθαγενών και γυναικών, όπως η CONAIE, η CONFEUNASSC-CNC, η ECUARUNARI, η FENOCIN, πτωχοί και πένητες, φοιτητές, μαθητές από όλη την ήπειρο οργανώνουν τις κινητοποιήσεις κατά της ALCA, οι οποίες θα έχουν μεν επίκεντρο το Κίτο, αλλά θα διευρυνθούν σε όλη την ήπειρο, μέχρι την επόμενη συνάντηση όσων αντιστέκονται και η οποία θα γίνει σε μερικές εβδομάδες στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα.

Τα καραβάνια των ιθαγενών, αλλά και οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει από 4 σημεία της ηπείρου και με τη χτεσινή τους είσοδο στο Κίτο αρχίζει η «λαϊκή κατάληψη» της πρωτεύουσας που φιλοξενεί τη Σύνοδο της ALCA. Επίκεντρο της πληθώρας των εκδηλώσεων, αλλά και των κινητοποιήσεων το πάρκο «El Arbolito», ιστορικό μέρος, όπου οι οργανώσεις των ιθαγενών χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο των εξεγέρσεών τους τα τελευταία 2 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, εν αναμονή της κορύφωσης των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων, η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ θυμίζει στρατιωτική ζώνη. Τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν παραταχθεί σχεδόν σε όλη την πόλη και κυρίως στην κεντρική λεωφόρο Avenida 12. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί και μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από το συνεδριακό κέντρο όπου θα διεξάγονται οι συνομιλίες και όπου θα κριθεί το μέλλον της πλέον σκληρής διάταξης, της 2ης, της ALCA. Σε ασφυκτικό κλοιό και το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι 900 επιχειρηματίες και οι 34 υπουργοί εμπορίου του ημισφαιρίου. Πάντως, οι προθέσεις των δυνάμεων τήρησης της τάξης φάνηκαν ήδη από χτες. Οταν χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν το ξενοδοχείο, τους επιτέθηκαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα να γίνουν συγκρούσεις. Αυτά όμως ήταν και τα μοναδικά κρούσματα βίας... μέχρι στιγμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ