Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιούνται οι σπουδαστές

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες σε ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και σήμερα στην Πάτρα

Η κατάσταση, που επικρατεί στα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας, χαρακτηρίζεται από μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία τους, τέτοια που ξεσκεπάζουν εντελώς την πλαστή εικόνα των «ανώτατων» ιδρυμάτων, που υποσχόταν η κυβέρνηση ενάμιση χρόνο πριν. Ελλείψεις, αιθουσών, εργαστηρίων και εξοπλισμού τους, καθηγητών, βιβλίων, τεράστιες λίστες αναμονής για τα εργαστήρια, ανεπαρκής η μέριμνα για σίτιση και στέγαση των σπουδαστών, όλα αυτά χαρακτηρίζουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σπουδαστές κι αγανάκτησή τους ξεχειλίζει.

Ετσι, χτες, παράσταση διαμαρτυρίας στις διοικήσεις του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά έκαναν οι φοιτητές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην Αθήνα και του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων στον Πειραιά αντίστοιχα, αντιστεκόμενοι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολές.

Και σε αυτές τις σχολές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, η Πανσπουδαστική ΚΣ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, καλώντας τους σπουδαστές να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση και τις αιτίες της, βρίσκοντας όμως εμπόδια από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις. Ετσι, συγκεντρώνει υπογραφές, προκειμένου να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, αλλά και γενικότερα η νεολαία, στη χρονική περίοδο λίγο πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου και «στην αναμονή» της έναρξης ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ. Αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν, λοιπόν στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Πειραιά, που η συνέλευση κατέληξε σε αγωνιστική απόφαση και κινητοποίηση, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν στη ΣΔΟ και τη ΣΕΥΠ Αθήνας και τη ΣΔΟ Πειραιά.

Στην Πάτρα

Απέναντι στις μεθοδευμένες προσπάθειες της Διοίκησης του ΤΕΙ να εφαρμόσει «με νύχια και με δόντια» τις εντολές της κυβέρνησης και της ΕΕ στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι σπουδαστές του ΤΕΙ της Πάτρας απαντούν δυναμικά.

Μετά από την πρωτοφανή απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος για μια βδομάδα, με το αστείο επιχείρημα ότι έτσι κι αλλιώς το ΤΕΙ δε λειτουργεί, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης των σπουδαστών στα γραφεία της σίτισης και της στέγασης, αλλά και στον ξενώνα του «Κούκου», η συνέχεια ήταν ανάλογη! Σε αντίποινα προς τους «εχθρούς» σπουδαστές η Διοίκηση του ΤΕΙ επιχείρησε να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό στους οικότροφους του «Κούκου», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και προσπάθεια από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ιωάννη Μακρυγένη να συγκεντρώσει υπογραφές από τους πρωτοετείς (κυρίως) σπουδαστές, για να νομιμοποιήσει έτσι τη θέλησή του να εισέλθει εισαγγελέας(!) στο χώρο του ΤΕΙ!

Οι Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων ΣΔΟ - ΣΤΕ - ΣΕΥΠ (από ΔΣ) μέσα από παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο Γραμματέα του ΤΕΙ και σε μέλη της Διοίκησης του Ιδρύματος καταγγέλλουν αυτές τις προσπάθειες περαιτέρω υποβάθμισης της ποιότητας των σπουδών τους, η οποία έρχεται ως συνέχεια και συνέπεια της δήθεν «ανωτατοποίησης», που η κυβέρνηση και οι κάθε λογής υποστηρικτές της προέβαλλαν το προηγούμενο διάστημα. Διεκδικώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και απαιτώντας να επαναλειτουργήσει το ΤΕΙ και να μην εφαρμοστεί η απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά του ξενώνα του «Κούκου», οι σπουδαστές προχωρούν σήμερα Πέμπτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Ολγας) 7 μ.μ., ενώνοντας τις δυνάμεις τους με εκείνες του Συλλόγου των οικοτρόφων του «Κούκου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ