Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθητές, φοιτητές μαζί στο δρόμο

Παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που θέτει ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία, πραγματοποίησαν χτες, έξω από τη Νομαρχία Λάρισας, μαθητές σχολείων της πόλης, σπουδαστές της ΠΚΣ και φοιτητές του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αντιπροσωπεία των μαθητών, των σπουδαστών και των φοιτητών επέδωσε το ψήφισμα της εκδήλωσης στο νομάρχη Γ. Φλώρο.

Κυρίαρχο αίτημα της χτεσινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας ήταν η διατήρηση και η αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης καθώς και η άμεση επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία και στις σχολές τους, όπως οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία, εκπαιδευτικούς κ.ά.

Στο στόχαστρο της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας τέθηκε, μεταξύ των άλλων, ο αντιδημοκρατικός σχολικός κανονισμός, που «χτυπά» το δικαίωμα της ελευθερίας στα σχολεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Παμφοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Χημείου οι φοιτητές του ΑΠΘ μετά από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεών τους. Θα απαιτήσουν δημόσια και δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, πτυχία με αξία για δουλιά με δικαιώματα για όλους, κατάργηση του Ν. 2525 και μη εφαρμογή της Διακήρυξης της Μπολόνια. Επίσης, θα ζητήσουν να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες φαντάροι, θα καταδικάσουν το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Ψυχολογικού, Μαθηματικού, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών και Μηχανολόγων, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Δασολογίας, Φυσικού.

Οι μαθητές στη Λαμία

Την αντίθεσή τους στον αυταρχικό- αντιδημοκρατικό σχολικό κανονισμό και την αποφασιστικότητά τους για τη μη εφαρμογή και ανατροπή του, διαδήλωσαν, χτες, παρά την καταρρακτώδη βροχή, εκατοντάδες μαθητές σχολείων της Λαμίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαθητών.

Και χτες δεν έλειψαν κρούσματα αυταρχισμού σε μερικά σχολεία διευθυντών που προσπάθησαν μέσω απειλών για τιμωρίες και κλειδώνοντας τις πόρτες να εμποδίσουν τη συμμετοχή των μαθητών.

Στο Ηράκλειο

Με συμβολική διήμερη κατάληψη, που ξεκίνησε την Τρίτη 5 του Οκτώβρη και ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ, ενάντια στο σχολικό κανονισμό και, συνολικά, στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ και 13ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στους δρόμους μαζί με συμμαθητές τους και από τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης, απαιτώντας να λυθεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα. Οι μαθητές, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους, ζητούν δημοκρατία στα σχολεία, να μην εφαρμοστεί ο νέος σχολικός κανονισμός, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, σχολικά κτίρια για όλους. Χτες το μεσημέρι πολλοί μαθητές παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της σχολικής στέγης, στην οποία όμως δε διατυπώθηκε καμία ουσιαστική λύση. Για τις κινητοποιήσεις των μαθητών ανακοίνωση εξέδωσε και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που καλεί τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, το Εργατικό Κέντρο, την ΑΔΕΔΥ, τα εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς της πόλης σε συντονισμό της πάλης.

Στο Αγρίνιο, εξάλλου, στις 12 μ. σήμερα πραγματοποιείται επίσης διαδήλωση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και στο σχολικό κανονισμό. Επίσης, οι μαθητές διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ