Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχεία ελληνικού λόγου και βιβλίου

 

Δυο πολύ χρήσιμα για κάθε μελετητή, ιστορικό της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και του ελληνικού βιβλίου, ηλεκτρονικά αρχεία παρουσίασε χθες το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με ομιλητές τους Κυριάκο Ντελόπουλο και Μάνο Χαριτάτο. Τα αρχεία αυτά, προσιτά στον κάθε χρήστη μέσω του «Ελληνικού Βιβλιοχώρου» στο κόμβο του Ε.ΚΕ.ΒΙ στο Ιντερνετ (http//book.culture.gr, e-mail:ekevi(culture.gr), είναι καρπός ενός δίχρονου προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), το οποίο διέθεσε για το σκοπό αυτό δύο πλούσια αρχειακά σύνολά του.

Το ένα αρχείο τιτλοφορείται «Hλεκτρονικό Ιστορικό Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών», στο οποίο έχουν καταγραφεί (το αρχείο προοπτικά επιδέχεται συμπληρώσεις νέων στοιχείων, διορθώσεις παραλείψεων, κλπ.) 500 περίπου Ελληνες λογοτέχνες του 19ου αιώνα μέχρι και τη «δεύτερη» λεγόμενη μεταπολεμική γενιά, δηλαδή οι λογοτέχνες που γεννήθηκαν από το 1847 μέχρι το 1935. Το αρχείο δεν καταγράφει τους λογοτέχνες αξιολογικά, αλλά με βάση το χρόνο γέννησής τους και παραθέτει, εκτός από το όνομα και το ψευδώνυμό τους (αν υπήρξε), χειρόγραφό τους, σύντομο βιογραφικό και φωτογραφία τους, το είδος του λόγου που καλλιέργησαν (ποίηση, πεζογραφία, θέατρο κ.ο.κ.), τα κινήματα της εποχής τους (νεοελληνικός Διαφωτισμός, επαναστατική λογοτεχνία, Επτανησιακή Σχολή, Γενιά του 1880, Γενιά του 1930, Μεσοπόλεμος, Μεταπολεμική λογοτεχνία).

Το δεύτερο αρχείο, που παρουσιάζει και εικαστικό ενδιαφέρον λόγω των εικονιζόμενων παλιών και νεότερων βιβλίων, τιτλοφορείται «Ηλεκτρονικό Ιστορικό αρχείο Επιχειρήσεων Βιβλίου» και καταγράφει την ελάχιστα γνωστή ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων και κλάδων που ασχολήθηκαν με το βιβλίο από τον 15ο (αρχής γενομένης από τους Ελληνες τυπογράφους της Βενετίας) έως τον 20ό αιώνα. Το αρχείο περιέχει 1.489 τυπογραφεία, 435 εκδοτικούς οίκους και εκδότες, 283 βιβλιοπωλεία, 228 λιθογραφεία, 224 βιβλιοδετεία, 30 χρωμολιθογραφεία, 14 στοιχειοχυτήρια, 9 φωτοτσιγκογραφεία, 8 χρωμοτυπογραφεία, 7 τσιγκογραφεία, κ.ά. Το αρχείο παρουσιάζει το ιστορικό, τις ονομασίες και επωνυμίες, τη διεύθυνση, τα χρόνια λειτουργία και την κατηγορία κάθε επιχείρησης. Ακόμα διαφημίσεις, καταλόγους, εκδόσεις, σελίδες τίτλου, εξώφυλλα βιβλίων, τιμολόγια, τιτλότυπους, μέχρι και το χαρτί περιτυλίγματος που χρησιμοποιούσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ