Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Και άλλο πακέτο στους ιδιώτες

Δέλεαρ για τους ιδιώτες αποτελούν η μείωση του προσωπικού, οι επιδοτήσεις του Δημοσίου, ο περιορισμός των επενδύσεων και η αύξηση των εισαγωγών

Οι επιλογές της κυβέρνησης να παραχωρήσει στους ιδιώτες το σύνολο και του ενεργειακού τομέα της χώρας, φαίνεται να είναι αδιαπραγμάτευτη. Παρά τις «αρνητικές συγκυρίες» στις χρηματιστηριακές αγορές, η κυβέρνηση -τηρώντας κατά γράμμα τις επιταγές του κεφαλαίου, που θέτει ασφυκτικά... χρονοδιαγράμματα- ανακοίνωσε χτες ότι προχωράει στη διεύρυνση του ποσοστού, που θα κατέχουν οι ιδιώτες στη ΔΕΗ, κατά 13,2%.

Ετσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες:

  • Μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη, το 29% (έχει προηγηθεί και άλλη διάθεση) της ΔΕΗ, θα ανήκει στους ιδιώτες, και, πρωτίστως οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού, καλούνται εσαεί να εξασφαλίζουν την κερδοφορία της Επιχείρησης.
  • Η δημόσια εγγραφή για τη διάθεση νέου πακέτου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 και 6 Δεκέμβρη, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών στο ΧΑΑ, αναμένεται να αρχίσει στις 12 Δεκεμβρίου.
  • Η συνολική προσφορά θα είναι έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης, μπορεί να διαθέτει πρόσθετο ποσοστό 1,2% κατ' ανώτατο για πράξεις σταθεροποίησης, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 2% κατ' ανώτατο όριο μπορεί να διατεθεί σε περίπτωση που υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση.

Κατά τη χτεσινή παρουσίαση της ΔΕΗ στο επενδυτικό κοινό, αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά στο πού στηρίχτηκε η κατακόρυφη κερδοφορία της Επιχείρησης, αλλά και το πώς θα διευρυνθεί περισσότερο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Στ. Νέζη, η κερδοφορία της ΔΕΗ στηρίχτηκε στον περιορισμό των επενδύσεων, στη μείωση του προσωπικού, στον περιορισμό λειτουργίας μονάδων παραγωγής και στην αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, στο κλείσιμο αποθηκών, στην αύξηση τιμολογίων.

Ειδική αναφορά έγινε στη μείωση του προσωπικού, η οποία κατά τη διοίκηση της ΔΕΗ, βελτίωσε την παραγωγικότητα. Ετσι, μέχρι το τέλος του 2005 το προσωπικό της ΔΕΗ θα έχει μειωθεί κατά 3.500 εργαζόμενους! Σε συνδυασμό με την ετήσια αύξηση των τιμολογίων, αλλά και τις επιδοτήσεις από το Δημόσιο για τις ανενεργείς επενδύσεις. Δηλαδή, τις επενδύσεις που πραγματοποίησε η ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα χαρακτηρίζονται από τους ιδιώτες, μη κερδοφόρες πρέπει να τις πληρώσει ο ελληνικός λαός. Αλλωστε, πρόσφατη είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την οποία, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει περί τα 500 δισεκατομμύρια δραχμές. Ολα αυτά, διαφημίστηκαν ως ισχυρά κίνητρα προς τους ιδιώτες, για να αγοράσουν πακέτα της ΔΕΗ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ