Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Προς επανέναρξη των εχθροπραξιών

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Στην πόλη Βάνουα, που ελέγχεται από τους στασιαστές, προχώρησε ο επίσημος στρατός, χτες, στην Ακτή Ελεφαντοστού, δηλώνοντας αμυνόμενος. Τα επεισόδια ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν ο επίσημος στρατός επιτέθηκε κατά των στασιαστών, υποστηρίζοντας ότι απαντά σε πυρά. Οι στασιαστές από την πλευρά τους, αρνούνται ότι παραβίασαν την εκεχειρία, που ισχύει από 17/10, λέγοντας ότι δέχτηκαν καθαρή επίθεση από το στρατό.

Κάτοικοι του Βόρειου τμήματος της χώρας, που ελέγχεται από τους στασιαστές, κάνουν λόγο για ελικόπτερα του στρατού, από τα οποία βομβαρδίστηκαν τα χωριά τους την Πέμπτη, ενώ εκπρόσωποι της γαλλικής δύναμης, υποστηρίζουν και την ύπαρξη μισθοφόρων στον επίσημο στρατό, κάτι που διαψεύδει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 40 και είναι άμαχοι.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής ειρηνευτικής δύναμης, χαρακτήρισε το γεγονός σοβαρό, ενώ σε ερώτηση γιατί οι στρατιώτες του δεν επενέβησαν, προκειμένου να διατηρήσουν την ανακωχή, απάντησε, ότι ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν και όχι να επεμβαίνουν. Βάσει των ερευνών, πάντως, για το ποιος ξεκίνησε τα επεισόδια που έχουν μεγάλες πιθανότητες να σημάνουν την επανέναρξη των εχθροπραξιών, οι υποψίες βαραίνουν προς την κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τις έρευνες των Γάλλων στρατιωτών, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις, για επίθεση από τους στασιαστές.

Παράλληλα, πληροφορίες, θέλουν να έχει σχηματιστεί στα δυτικά, νέα ομάδα στασιαστών, εκφράζοντας ανησυχίες, για δημιουργία ανεξέλεγκτης κατάστασης. Οι μεσάζοντες, στις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση, βλέπουν τα σχέδιά τους για λήξη του εμφυλίου να ναυαγούν και να μην αποφεύγουν την αποσταθεροποίηση που θα επιφέρει τυχόν επανέναρξη του πολέμου στη χώρα, που μέχρι πρότινος, φιλοξενούσε τεράστιο αριθμό οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι πλέον την εγκαταλείπουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ