Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερος ο τιμάριθμος για τα νοικοκυριά

Αναξιόπιστα και «μαγειρεμένα» θεωρούν τα εργαζόμενα νοικοκυριά και οι συνταξιούχοι τα επίσημα στοιχεία, που ανακοινώνονται για την εξέλιξη του πληθωρισμού. Αυτό προκύπτει και από τις μετρήσεις της «Ευρωπαϊκής Επιτροπής», που καταγράφουν το «τι πιστεύουν» οι ίδιοι καταναλωτές για την αύξηση του κόστους των διαφόρων εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Οπως μας πληροφορεί η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη του 2002 (και σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο προηγούμενο διάστημα) οι καταναλωτές στην Ελλάδα πίστευαν ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από αυτόν που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία.
  • Την ίδια γνώμη έχουν και οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Η ΤτΕ, προσπαθώντας να εξηγήσει το «φαινόμενο», κάνει λόγο για ...«λάθος εντύπωση». Οπως υποστηρίζει η απόκλιση ανάμεσα στις εντυπώσεις και τις επίσημες μετρήσεις, συνδέεται με τις ψηλότερες ανατιμήσεις που παρατηρούνται στις τιμές ορισμένων μόνο προϊόντων με μεγάλη κατανάλωση, αλλά με μικρή συμμετοχή στο σύνολο της δαπάνης των νοικοκυριών!. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται φανερό ότι ο επίσημος τιμάριθμος βρίσκεται μακριά από την καθημερινή πραγματικότητα, που ζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ