Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαϊκό άγαλμα στα κατεχόμενα

Αγαλμα Κούρου, το οποίο χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε στο κατεχόμενο χωριό Αγιος Θεόδωρος της Αμμοχώστου της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου που αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχουν ανακαλυφθεί ακόμη δύο παρόμοια αγάλματα, τον τελευταίο χρόνο, στα κατεχόμενα χωριά Λυθράγκωμη και Λεονάρισσο. Το τηλεγράφημα δε δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς βρέθηκαν τα αγάλματα, δηλαδή αν είναι προϊόν αρχαιολογικής ανασκαφής, αν αποκαλύφθηκαν τυχαία, ή αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφών.

Θυμίζουμε, ότι η παράνομη λαθρανασκαφή και εξαγωγή αρχαιοτήτων (ή η καταστροφή τους) από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή του «Αττίλα» και πολλά σημαντικά κινητά ευρήματα έχουν βρεθεί στα χέρια αρχαιοκαπήλων στο εξωτερικό. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος, αντίθετα από το «αναμενόμενο», έχει κρατήσει γενικά θετική στάση σε ό,τι αφορά την αρχαιοκαπηλία στα Κατεχόμενα. Να σημειωθεί, ότι οι ξένες αρχαιολογικές σχολές έχουν αρνηθεί να ανασκάψουν το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ