Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των ΕΒΕ, δήλωσε στη ΓΣΕΒΕΕ η Αλέκα Παπαρήγα. Προκαλεί η κυβέρνηση στη Βουλή

Αποψη από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΒΕΕ με την Αλέκα Παπαρήγα
Αποψη από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΒΕΕ με την Αλέκα Παπαρήγα
Στον αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών προχωράνε σήμερα στις 7:30 το πρωί οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τον προϋπολογισμό. Παρόμοιες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στην υπόλοιπη χώρα, με πρωτοβουλία των κατά τόπων Συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Τα βασικά αιτήματα των ΕΒΕ είναι τα εξής:

  • Να σταματήσουν αμέσως οι εκβιαστικές πρακτικές φορολογικού ελέγχου και η αποστολή σημειωμάτων.
  • Να ανασταλεί η ρύθμιση των υποθέσεων 1993 - 1998 και να γίνει διάλογος, για τη νέα ρύθμιση χωρίς επιπλέον βάρη για τους ΕΒΕ.
  • Να καταργηθεί η συνάφεια τριετίας.
  • Να καταργηθούν οι συντελεστές 25% για ΟΕ και ΕΕ και 35% για τους συνεταιρισμούς.
  • Να αναγνωρίζονται τα βιβλία και οι δηλώσεις με το τεκμήριο της ειλικρίνειας.
  • Ισο κατώτερο αφορολόγητο για όλους, στο ύψος των βασικών αναγκών μιας οικογένειας.
  • Προοδευτική φορολογία και αυξημένοι συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.
  • Καθιέρωση αφορολόγητου αποθεματικού για τις ΜΜΕ.
Η συνάντηση
με την Αλέκα Παπαρήγα

Χτες, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ, στα πλαίσια των επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, συναντήθηκε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε τα εξής: «Θεωρούμε απολύτως δίκαιη την αντίθεση της ΓΣΕΒΕΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, γιατί όχι μόνο δε μειώνει τα βάρη που σηκώνουν οι μικρομεσαίοι τα τελευταία χρόνια, αλλά τους προσθέτει και νέα με τους έμμεσους φόρους, αλλά και τις απαλλαγές που κάνει στο μεγάλο κεφάλαιο, δίνει τη δυνατότητα να πιέζει και να εκμεταλλεύεται τους μικρομεσαίους ακόμη περισσότερο.

Εμείς θεωρούμε ότι το ζήτημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων είναι γενικό πολιτικό ζήτημα. Απ' τη στιγμή που ακολουθείται μία πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, η ζωή τους γίνεται πολύ χειρότερη από 'δω και μπρος. Αρα το ζήτημα πια είναι θέμα και του μαζικού και του πολιτικού τους αγώνα».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στο μεταξύ, ως αίτημα των ΕΒΕ επιχείρησε να παρουσιάσει χτες στη Βουλή η κυβέρνηση τον απροκάλυπτο εκβιασμό της με τη φορολογική συνάφεια, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Το υποστήριξε, κάνοντας το μαύρο -άσπρο ο υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Σπύρου Στριφτάρη. Ο Απ. Φωτιάδης υποστήριξε πως η ρύθμιση είναι δήθεν «αίτημα όλων των παραγωγικών τάξεων της χώρας, για το κλείσιμο των φορολογικών τους εκκρεμοτήτων» και ότι «αποτελεί συμφωνία αποδεκτή από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους», συμπληρώνοντας -μάλλον αυθαίρετα- ότι «περισσότερες από 450 χιλιάδες υποθέσεις έχουν κλείσει με τη διαδικασία του αυτοελέγχου».

«Μόνο η ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησε με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις», τόνισε, ανταπαντώντας, ο Σπύρος Στριφτάρης, θυμίζοντας ότι η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ διοίκηση της Συνομοσπονδίας ναι μεν μπορεί να ήρθε σε συμφωνία με το υπουργείο, αλλά... «κατέπεσε σε ένα μήνα», ενώ ο πρώην πρόεδρός της, δεν εκλέχτηκε «ούτε καν αντιπρόσωπος στο συνέδριο της Ομοσπονδίας του»! Σχολιάζοντας τα περί ελέγχου της αγοράς ο Σπύρος Στριφτάρης απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «εσείς δεν κάνετε έλεγχο στην αγορά», αλλά «όταν έχετε μαύρη τρύπα τότε καλείτε τους μικρομεσαίους να πληρώσουν», όταν «αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα δικαστήρια και να πούνε ότι δε χρωστάνε». «Οχι κάθε φορά που υπάρχει μαύρη τρύπα να πληρώνουν διπλά και τριπλά» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως «στις ΑΕ αναγνωρίζετε τα βιβλία τους. Σε αυτούς, γιατί δεν τους αναγνωρίζετε;». Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση για τη χρήση εκβιαστικών εξωλογιστικών μεθόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ