Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευαισθησία και εκφραστικότητα

Εγκαινιάστηκε χτες (θα διαρκέσει έως 8/1) στο «Πολύεδρο» της Πάτρας, έκθεση ζωγραφικής της Εύας Μελά. Η δημιουργός παρουσιάζει έργα από την τελευταία δουλιά της: νωπογραφίες (φρέσκο), αυγοτέμπερες σε ξύλο και χαρακτικά. Εργα που τα χαρακτηρίζει η ευαισθησία και η εκφραστικότητα. Δημιουργίες που «αιχμαλωτίζουν» το θεατή με την ειλικρίνεια και τη δύναμή τους. Στα θέματά της κυριαρχούν τα πορτρέτα παιδιών και συνθέσεις, με στοιχεία της φύσης.

Οπως σημειώνει ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος «... Η Εύα Μελά εδώ και αρκετά χρόνια ζωγραφίζει σε φρέσκο και αναπόφευκτα έχει αποδεχτεί τους δικούς του τεχνικούς περιορισμούς. Την απαιτούμενη ταχύτητα της εκτέλεσης την έχει ασκήσει στη σχεδιαστική ευχέρεια, που προϋποθέτει συσσώρευση εμπειριών, παρατήρηση του ουσιώδους και ικανότητα έγκαιρων αποφάσεων την ώρα της ζωγραφικής πράξης. Η λιτότητα στα υλικά μέσα επιζητεί ανάλογη αυστηρότητα και εκφραστική χρήση τους. Η Εύα Μελά ζωγραφίζει κυρίως με τονικό τρόπο, αποδίδει δηλαδή τους όγκους, το φως και τη σκιά με διαβαθμίσεις. Χρωματικά ισορροπεί τις συνθέσεις σε μια κλίμακα γαιωδών κυρίως χρωμάτων: θερμές ώχρες, χοντροκόκκινα, πράσινες όμπρες, σιέννες, λευκό του ασβέστη και βαθιά μαύρα, που είναι φιλικά και συγγενή υλικά της ζωγραφικής επιφάνειας».

«Ζωγραφικά και ηθικά η Εύα Μελά ανήκει σ' ένα μικρό κύκλο σύγχρονων νεορομαντικών καλλιτεχνών, που όχι μόνο εμμένουν στην παραστατική ζωγραφική, αλλά επιπλέον προσπαθούν να εκφραστούν με παραδοσιακές τεχνικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ