Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Μισθολόγιο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες

Βαριές και οι ευθύνες της σημερινής ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση

«Η συνολική απαξίωση των νοσοκομειακών γιατρών συμπληρώνεται μ' ένα απαράδεκτο μισθολόγιο, που σε κανένα επίπεδο δεν ικανοποιεί τις ανάγκες και την αξιοπρέπειά μας, και ένα ασφαλιστικό σύστημα, που, επειδή το θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι υποστηρικτές της, θα μας βάλει να δουλεύουμε εντατικά μέχρι τα γεράματά μας αν μπορούμε... αλλιώς το σύστημα θα μας πετάξει», επισημαίνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ).

«Βαριές ευθύνες, υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ, για τη σημερινή κατάσταση έχει η ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ), η οποία αποδέχτηκε τους αντιλαϊκούς νόμους της κυβέρνησης για την Υγεία, ενώ στήριξε έντεχνα την κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό ενταφίασε το μισθολόγιο των γιατρών, δε διεκδίκησε θέσεις εργασίας, δε νοιάστηκε για το Ασφαλιστικό, αποδέχτηκε στην πράξη το νόμο για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία και δεν πάλεψε για τη δημοκρατία μέσα στα νοσοκομεία. Τώρα έχει το θράσος να μιλάει για αγώνες. Ακόμα κι αν υλοποιηθούν τα αιτήματα που βάζει δε θα μας βγάλουν από το τέλμα, γιατί είναι ενταγμένα και υλοποιούν στην πράξη τη σημερινή πολιτική. Η δυσαρέσκεια και η αναξιοπιστία των νοσοκομειακών γιατρών απέναντι σ' αυτήν την ηγεσία της Ομοσπονδίας και στις δυνάμεις οι οποίες τη στήριξαν είναι μοναδική στα χρονικά του νοσοκομειακού κινήματος, που πρέπει να μετατραπούν σε καταδίκη αυτών των δυνάμεων και με την ευκαιρία των εκλογών».

Η ΔΗΠΑΚ πιστεύει ότι για να ξαναζωντανέψει το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών και να παλέψει αποτελεσματικά για όλα τα δίκαια αιτήματα, θα πρέπει να γίνει σημαντική. «Ετσι μπορεί να αντιμετωπιστεί και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΑΣΚ, η νεοσυντηρητική πολιτική της ΔΗΚΝΙ και των "Νέων Γιατρών", η στάση της ΑΕΓ που έδρασε ως θλιβερό άλλοθι των αντιδραστικών ανατροπών και οι ακροβατισμοί της ΑΡΣΙ», τονίζει η ΔΗΠΑΚ.

Σχετικά με το μισθολόγιο και τις εργασιακές σχέσεις η ΔΗΠΑΚ ζητά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους νοσοκομειακούς, πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς.

Επίσης, ζητά μονιμότητα γι' αυτούς που σήμερα υπηρετούν με θητεία και τη διατήρηση της εργασιακής σχέσης των ειδικευομένων (η κυβέρνηση θέλει να τους χαρακτηρίζει απλά εκπαιδευόμενους και να δίνει ένα απλό επίδομα).

Η ΔΗΠΑΚ απορρίπτει τη σύνδεση μισθού- παραγωγικότητας και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση με τη συνδρομή της ΑΔΕΔΥ και της ΟΕΝΓΕ και διεκδικεί τον παρακάτω βασικό μισθό: Για ειδικευόμενο 2.500 ευρώ. Για επιμελητές Β΄ 3.000 ευρώ. Για επιμελητές Α΄ 3.500 ευρώ. Για αναπληρωτή διευθυντή 4.000 ευρώ. Για διευθυντή 4.500 ευρώ.

Επίσης, διεκδικεί προσλήψεις γιατρών και προσωπικού, ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, οι εφημερίες να πληρώνονται ως υπερωριακή απασχόληση.

Εκλογικά κέντρα τα νοσοκομεία

Φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν εκλογές σε όλα τα νοσοκομεία. Δηλαδή, κάθε νοσοκομείο θα είναι ένα εκλογικό κέντρο και θα ψηφίζουν σ' αυτό οι γιατροί του νοσοκομείου αυτού (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί του ΕΣΥ, αλλοδαποί υπότροφοι) και των Κέντρων Υγείας, που τυχόν ανήκουν σε αυτό.

Εκτός απ' τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΚ-Γ), που στις προηγούμενες πήρε 2 έδρες, την ψήφο των γιατρών διεκδικούν έξι ακόμα παρατάξεις: ΔΗΚΝΙ (στις προηγούμενες εκλογές πήρε 3 έδρες), ΠΑΣΚ (3 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), ΑΡΣΙ (3 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), ΑΕΓ (2 έδρες στις προηγούμενες εκλογές), Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Ειδικευομένων Γιατρών (στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε ως «Νέοι Γιατροί» και πήραν μια έδρα) και «Νυστέρι» - Νοσοκομειακοί γιατροί της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001» (Στις προηγούμενες εκλογές μια έδρα είχε πάρει η παράταξη «Προοπτική» που τώρα δε συμμετέχει).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ