Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Πλημμυροπαθείς λόγω έλλειψης υποδομών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, που περιόδευσε χτες στην Κεραμωτή και τους Φιλίππους, κάλεσε την κυβέρνηση να αποζημιώσει άμεσα τους γεωργοκτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πλημμύρες και επειδή δεν υλοποιήθηκαν τα αρδευτικά έργα στην περιοχή

Δεν υπάρχουν υποδομές και το νερό σε έναν τόπο που το έχει ανάγκη, από ευλογία γίνεται κατάρα. Αυτή ήταν η γενικότερη διαπίστωση που έκανε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε χθες περιοχές του Νομού Καβάλας που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Συγκεκριμένα το κλιμάκιο της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή ΑγγελοΤζέκη, περιόδευσε στην Κεραμωτή και τους Φιλίππους και είχε συζήτηση με δημάρχους και παραγωγούς, καθώς και με μυδοκαλλιεργητές.

Στους Φιλίππους καλλιέργειες 3.000 στρεμμάτων έχουν καλυφθεί από τα νερά, με αποτέλεσμα να σαπίζουν τα καλαμπόκια και τα τεύτλα. Η τάφρος δεν καθαρίστηκε όπως και τα κάθετα κανάλια, εδώ και μια εικοσαετία. Ο κάμπος των Φιλίππων γίνεται λίμνη το χειμώνα και έρημος το καλοκαίρι, αφού δεν προχωρούνε τα απαραίτητα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

«Αν καθαρίζονταν η κεντρική τάφρος και τα άλλα κανάλια δε θα υπήρχε το πρόβλημα σ' αυτό το βαθμό κι ας ήταν μεγάλη η βροχόπτωση», δήλωσε ο δήμαρχος Φιλίππων Κ. Ζαχόπουλος. «Από την άλλη, συνέχισε, το νερό χάνεται αφού δεν υπάρχουν φράγματα. Σημειώνουμε ότι υπήρχε πίστωση 200 εκατ. δρχ. που δεν εκταμιεύτηκε για να γίνει ο καθαρισμός. Ζητάμε να δοθεί με κάθε τρόπο η αποζημίωση στους παραγωγούς που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, γιατί οι πλημμύρες έγιναν με ευθύνες της πολιτείας και όχι των αγροτών».

Επίσης στην Κεραμωτή που επισκέφθηκε στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ, διαπίστωσε τις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες που έγιναν σε έκταση 10.000 στρεμμάτων. Πρόκειται κυρίως για βαμβάκια, καλαμπόκια και σπαράγγια.

«Ζητάμε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις γιατί το 70% των κατοίκων του Δήμου μας ασχολείται με τη γεωργία και αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος Κεραμωτής Μ. Μαρινάκης.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους και στους εκπροσώπους της ΤΑ ο Αγγ. Τζέκης τόνισε ότι σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει σ' αυτές τις περιοχές ευθύνες έχει και η κυβέρνηση, η οποία χρόνια τώρα δεν υλοποίησε συγκεκριμένα έργα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες, αλλά και θα βοηθούσαν στην άρδευση των χωραφιών. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποζημίωση των γεωργοκτηνοτρόφων είτε μέσα από τα ΠΣΕΑ είτε μέσα από τον ΕΛΓΑ. «Το υπουργείο Γεωργίας θα πρέπει να καθίσει με τους αρμόδιους φορείς της ΤΑ για να υλοποιήσει μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα που θα έχουν σχέση και με την άρδευση των χωραφιών, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους. Εκτιμάμε ωστόσο ότι η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά εσκεμμένα δεν προχωρεί στην εκτέλεση αυτών των έργων. Εχουμε μπροστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχουν τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και επόμενα και λογικό είναι να μην θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία τέτοιων έργων που βοηθούν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα», κατέληξε ο Αγγ. Τζέκης.

Στη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή της Κεραμωτής η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε οικισμό Τσιγγάνων, ο οποίος βούλιαξε στις λάσπες στο τριήμερο των έντονων βροχοπτώσεων. Οι κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι στα πρόχειρα παραπήγματα που διαμένουν δεν έχουν ρεύμα και ότι οι τοπικοί παράγοντες τους διαβεβαιώνουν ότι θα υλοποιήσουν το αίτημά τους αυτό, αλλά στη συνέχεια όλο αθετούν τις υποσχέσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ