Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους ζητάνε τζίφρες για τον τζίφο

Η κυβέρνηση καλεί τώρα τους βαμβακοπαραγωγούς να υπογράψουν ότι τα χωράφια τους βγάζουν μέχρι 305 κιλά!

ICON

Να προσυπογράψουν οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν καλή παραγωγή, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία τους, ότι αποδέχονται τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες και παρανομίες, ζητούν πλέον στα εκκοκκιστήρια οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ, με άνωθεν εντολές.

Με βάση την εγκύκλιο της 9/12 όπου το όριο στρεμματικής απόδοσης ορίστηκε από 297 κιλά στα 305 κιλά, ξεκίνησε μια νέα κυβερνητική φάμπρικα υποτίμησης της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειας των βαμβακοπαραγωγών. Παράλληλα με το φιρμάνι του ΟΠΕΚΕΠΕ που ορίζει πως μόλις συμπληρωθούν τα 305 κιλά επί των αναγνωρισμένων στρεμμάτων ΟΣΔΕ, θα παρακρατείται η καρτέλα του βαμβακοπαραγωγού, ζητούν από τους βαμβακοπαραγωγούς να υπογράψουν ότι δεν έχουν άλλο βαμβάκι, έστω κι αν η παραγωγή τους είναι μεγαλύτερη! Δηλαδή, τους ζητείται εκτός των άλλων να απαρνηθούν τους κόπους τους και τη σοδειά τους για να τη βγάλει καθαρή η κυβέρνηση! Δηλαδή, να εμφανίσει και στην ΕΕ πως και οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί προσυπογράφουν ότι η παραγωγή είναι αυτή που λέει η κυβέρνηση και επιπλέον επιδιώκει να αποφύγει τυχόν αγωγές ενάντια στα πεπραγμένα της.

Τον εξαναγκασμό σε υπογραφή δηλώσεων, κατήγγειλαν με δριμύτητα χτες βαμβακοπαραγωγοί από τα Κύμινα Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δε δέχτηκαν να βάλουν την τζίφρα τους στο πίσω μέρος της δήλωσής τους και να δηλώσουν ψευδώς ότι δεν έχουν άλλο βαμβάκι, πέραν των 305 κιλών ανά στρέμμα. Με βάση τα λεγόμενά τους τα χωράφια τους έβγαλαν γύρω στα 400 κιλά το στρέμμα, αλλά δικαιούνται να παραδώσουν μόνο 305 κιλά. Κι από πάνω καλούνται να υπογράψουν ότι δεν παρήγαγαν τα υπόλοιπα 100 κιλά περίπου. Η νέα αυτή απαράδεκτη εξέλιξη γέμισε με οργή και αγανάκτηση τους βαμβακοπαραγωγούς των Κυμίνων και σήμερα το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ έξω από τον αγροτικό συνεταιρισμό, για να δούνε τι θα κάνουν και πώς θα δράσουν αγωνιστικά.

Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται να ευελπιστεί στην κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, που σε κάποιες περιπτώσεις ειδικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, προκάλεσε ζημιές και εμποδίζει τη συλλογή βαμβακιού. Με άλλα λόγια στο υπουργείο Γεωργίας προσεύχονται να μη μαζευτεί άλλο βαμβάκι και να πέσει η παραγωγή, κοντά στους δικούς τους υπολογισμούς, με βάση τα δικά τους στρέμματα ΟΣΔΕ. Χτες επίσης, ρωτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας τι θα γίνει με τους βαμβακοπαραγωγούς που έχουν παραγωγή πάνω από 305 κιλά το στρέμμα και πότε θα παραδώσουν την παραγωγή αυτή. Ο υπουργός Γεωργίας απάντησε ότι όλο το βαμβάκι παραδίδεται κανονικά, αλλά όταν στριμώχτηκε από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, αν παραδίδεται τώρα και μη επιλέξιμο βαμβάκι και τι ακριβώς θα γίνει με το επιπλέον βαμβάκι, είπε πως θα ρωτήσει και θα απαντήσει...

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως μέχρι χτες είχαν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια 859.440 τόνοι και πως σήμερα - αύριο θα αρχίσει να κατατίθενται στους λογαριασμούς των βαμβακοπαραγωγών οι 25,2 δραχμές το κιλό εθνική ενίσχυση για την περσινή παραγωγή. Μετά από αυτές τις δηλώσεις οι βαμβακοπαραγωγοί, θα πρέπει κατά τον υπουργό, να αισθάνονται μάλλον πιο ανακουφισμένοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ