Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν να τελειώνουν με τους ψαράδες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει με κάθε μέσο, να γίνουν πράξη τώρα οι αρνητικές προτάσεις της για την αλιεία

Να ξεμπερδεύει με την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, επιδιώκει με κάθε μέσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας (16 - 18/12/2002). Στην κατεύθυνση αυτή, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δημιούργησε κλίμα εκβιασμού μετά συμβιβαστικών «παραθύρων», ώστε να ψηφιστούν οι σχετικές, αρνητικότατες για τους ψαράδες της ΕΕ, προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρόφαση την υπερεκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, επιδιώκεται η μείωση του αλιευτικού στόλου της ΕΕ κατά 8,5%, αρχής γενομένης από το 2003. Η μείωση αυτή δεν αφορά στα μεγάλα αλιευτικά σκάφη και στις μεγάλες αλιευτικές εταιρίες - βιομηχανίες, αλλά στα μικρά αλιευτικά οικογενειακής εκμετάλλευσης, που κινούνται στα νερά των χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η μείωση αυτή θα οδηγήσει, σε πρώτη φάση, δηλαδή στην τριετία 2003-2005, στην απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας στις παραθαλάσσιες χώρες της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 11% του σημερινού δυναμικού της κοινοτικής αλιείας και έρχεται να προστεθεί στο ανάλογο ποσοστό του 22% της περιόδου 1992-'98, όταν είχαν αποσυρθεί 66.000 αλιείς.

Στις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής προβλέπεται, επίσης, η μείωση του χρόνου αλιευτικής δραστηριότητας και του όγκου αλιευμάτων (πρώτος στη λίστα μπήκε ο μπακαλιάρος). Προτείνεται ακόμα η εξαφάνιση των ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο για την κατασκευή νέων σκαφών, καθώς και η αύξηση της αποζημίωσης κατά 20% στους ψαράδες, που θα προχωρήσουν στη διάλυση των σκαφών τους και θα αποσυρθούν από το επάγγελμα. Παράλληλα, προτείνεται να δοθούν ενισχύσεις για την επαγγελματική κατάρτιση των αποχωρούντων αλιέων προς ...άλλους τομείς. Με άλλα λόγια, προβλέπεται η περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου της αλιείας και η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών ιχθυοκαλλιεργητών -ιχθυεμπόρων, καθώς και ιχθυοβιομηχανιών.

Πάντως, και με αφορμή τις κινητοποιήσεις ψαράδων σε χώρες της ΕΕ, όπως στη Γαλλία, ενάντια στα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται μεθαύριο Δευτέρα να καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση και η οποία, αφού «παζαρευτεί» για 48 ώρες, θα συζητηθεί την Τετάρτη. Το περιεχόμενό της βέβαια δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά το σίγουρο είναι ότι δε θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές προς το καλύτερο. Και μια και αντιδρούν χώρες της ΕΕ όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, (η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βγάλει άχνα), ο επίτροπος Γεωργίας προ λίγων ημερών έβαλε μια ανοιχτή επιστολή προς τους αλιείς της ΕΕ, εκβιάζοντας και εκθέτοντας, παράλληλα, όλους τους υπουργούς του Συμβουλίου.

Στην επιστολή αυτή, που διαχέεται από το υποκριτικό ενδιαφέρον του επιτρόπου για τους ψαράδες, αλλά και ...για τα ψάρια, επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα: «Είναι γεγονός ότι εάν το Δεκέμβρη το Συμβούλιο δε λάβει καμία απόφαση σχετικά με τη μεταρρύθμιση, τότε εγώ από την 1.1.2003 δε θα μπορώ πλέον να διαθέσω κανέναν πόρο για την πολιτική όσον αφορά τους στόλους. Αυτή είναι η νομική συνέπεια της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Αλιείας τον Δεκέμβρη του 2001. Επομένως, είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί ένας λογικός συμβιβασμός». Δηλαδή τι εννοεί ο επίτροπος, ότι οι ψαράδες που θα εξαναγκαστούν να βγουν από το επάγγελμα, λόγω της πολιτικής της ΕΕ, δε θα λαμβάνουν «επιδοτήσεις» ανεργίας...

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί πως εκτός των όσων προτείνει και επιδιώκει να κάνει πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, για τους Ελληνες ψαράδες υπάρχει και δεύτερο «πακέτο» προτάσεων, που θα γίνουν ειδικά για τη μεσογειακή αλιεία. Το πότε θα τις ξεφουρνίσει ο επίτροπος Γεωργίας δεν έγινε μέχρι τώρα γνωστό, αλλά συμπεραίνεται πως θα περιέχουν ακόμα πιο οδυνηρά μέτρα για τους Ελληνες ψαράδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ