Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια

Η ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει την αποπροσανατολιστική φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και επαναδιατυπώνει τα αιτήματα για πραγματικές ελαφρύνσεις που διεκδικούν οι ΕΒΕ

Απάντηση στην αποπροσανατολιστική φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, δίνει η ΓΣΕΒΕΕ, εξ αφορμής της πρόσφατης ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία επιχειρεί να εξωραΐσει την πολιτική της. Ειδικότερα για τη συνάφεια, που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως ευεργετική, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι, ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των ΕΒΕ, κάτι που αποδείχτηκε από την ελάχιστη προσέλευση για δηλώσεις στην κανονική προθεσμία, αλλά και η μαζική, εκβιαστική αποστολή σημειωμάτων ελέγχου μετά, προκειμένου να αποδεχτούν τη ρύθμιση.

Η ΓΣΕΒΕΕ, σχολιάζοντας κάποια από τα σημεία της ανακοίνωσης της κυβέρνησης επισημαίνει:

-- Η κυβέρνηση μειώνει δραστικά τη φορολογία μεταβίβασης μετοχών των ΑΕ και δίνει τη δυνατότητα αφορολόγητης μεταβίβασης πλούτου, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της υπερφορολόγησης των ελεύθερων μεταβιβάσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

-- Ο λογιστικός προσδιορισμός των κερδών που προβλέπεται, ακυρώνεται από εξωλογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος και ΦΠΑ ανά τριετία.

-- Δεν καταργείται η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων για τις ΜμΕ, αλλά μόνο για τις μεγάλες.

-- Το κατώτατο αφορολόγητο για τους ΜμΕ είναι πολύ κάτω από το ύψος κάλυψης των αναγκών μιας οικογένειας και μικρότερο των άλλων φορολογούμενων.

-- Αρνείται πεισματικά να καταργήσει το συντελεστή φορολόγησης των ΟΕ και ΕΕ, αυτού του άδικου φορολογικού μέτρου που εμποδίζει τη συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

-- Η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή αποτελεί παροχή προς τα υψηλά εισοδήματα, δεν αφορά τους ΕΒΕ.

-- Η δυνατότητα μεταφοράς και απόσβεσης των ΜμΕ, εφόσον ισχύει η συνάφεια ανά τριετία, καμία ζημιά δε θα γίνει αποδεκτή. Ο,τι εκπίπτει από τη μία διάταξη θα επανέρχεται από την άλλη.

-- Τα αναφερόμενα ως ισχυρά φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης αφορούν μόνο τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ, ενώ οι ΜμΕ αποκλείονται.

-- Αντί να αναφέρει η κυβέρνηση τη διατήρηση του συντελεστή φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση των ΜμΕ στο 20%, αναφέρεται στις ελάχιστες περιπτώσεις κατάργησης του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση σε άμεσους συγγενείς.

Η ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρει ότι στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν αναφέρονται πουθενά τα βασικά αιτήματα που κατ' επανάληψη έχουν υποβάλει οι ΕΒΕ και τα οποία είναι:

  • Να σταματήσουν αμέσως οι εκβιαστικές πρακτικές φορολογικού ελέγχου και η αποστολή σημειωμάτων.
  • Να ανασταλεί η ρύθμιση των υποθέσεων 1993 - 1998 και να γίνει διάλογος για νέα ρύθμιση χωρίς επιπλέον βάρη για τους ΕΒΕ.
  • Να καταργηθεί η συνάφεια τριετίας.
  • Να καταργηθούν οι συντελεστές 25% για ΟΕ και ΕΕ και 35% για τους συνεταιρισμούς.
  • Να αναγνωρίζονται τα βιβλία και οι δηλώσεις με το τεκμήριο την ειλικρίνειας.
  • Ισο κατώτερο αφορολόγητο για όλους, στο ύψος των βασικών αναγκών μιας οικογένειας.
  • Προοδευτική φορολογία και αυξημένοι συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.
  • Καθιέρωση αφορολόγητου αποθεματικού για τις ΜμΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ