Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την ... Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας συνδέει την ένταξη των Ταμείων στην τράπεζα με την αποδοχή των αναδιαρθρώσεων και της συρρίκνωσης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Την εκβιαστική τακτική, με συνένοχη την πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΥΤΕ), που ακολουθεί η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) όσον αφορά το ασφαλιστικό και τις προωθούμενες από αυτή αναδιαρθρώσεις, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Τράπεζας της Ελλάδας με ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση εμφανίζεται να αποδέχεται το δίκαιο - αλλά και σύμφωνο με τις καταστατικές υποχρεώσεις της τράπεζας - αίτημα για ένταξη των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά απαιτεί από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στις αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ζήτημα των αναδιαρθρώσεων δεν είναι καινούριο, καθώς συνδέεται με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Η μετάβαση στο ευρώ έθεσε ακόμη πιο επιτακτικά το θέμα, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η κατάργηση διευθύνσεων, η μείωση προσωπικού, το κλείσιμο υποκαταστημάτων και γενικότερα η συρρίκνωση της λειτουργίας της τράπεζας. Οι διευθύνσεις νομισματικής πολιτικής και των συναλλαγματικών ελέγχων φαίνεται να πλήττονται άμεσα από την έλευση του ευρώ και η τράπεζα θεωρεί ότι ένα... πρόγραμμα «οικειοθελών» απολύσεων θα επιφέρει την επιθυμητή μείωση προσωπικού.

Η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας δε δέχεται τη σύνδεση του ασφαλιστικού με τις αναδιαρθρώσεις. Απορρίπτει το εκβιαστικό δίλημμα και απαιτεί ταυτόχρονα την άμεση καταγγελία της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων για το 2003.

Η διοίκηση της τράπεζας προωθεί «με μια καινοφανή μεθόδευση, που καμία διοίκηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων, την κατεδάφιση της ΤτΕ σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η παράταξη. Εξάλλου η διοίκηση έχει φροντίσει να κάνει γνωστές τις κατευθύνσεις των αναδιαρθρώσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση προσωπικού, αλλαγή μισθολογίου, βαθμολογίου, Οργανισμού, κατάργηση διευθύνσεων κ.ά. ώστε η τράπεζα να καταλήξει ένα υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΣΥΤΕ φαίνεται να αποδέχεται το διάλογο με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τις αναδιαρθρώσεις, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι επιδιώξεις για την τράπεζα και τους εργαζόμενους.

«Καλούμε τον ΣΥΤΕ να μην υποκύψει σ' αυτούς τους εκβιασμούς. Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, ψηφίσματα να απαιτήσουν: Αμεση ένταξη των Ταμείων στην ΤτΕ με νομοθετική ρύθμιση, με τους όρους, προϋποθέσεις και παροχές των καταστατικών τους. Υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης», υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ