Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Η κυβέρνηση ζητάει να της πουν κι «ευχαριστώ»!

Ξετσίπωτο ...φτύσιμο από τον αρμόδιο υπουργό σε απόμαχους της δουλιάς, πολλοί από τους οποίους είναι και ψηφοφόροι του!

Ευχαριστήρια ανακοίνωση από τους συνταξιούχους προς την κυβέρνηση, για τη βελτίωση της θέσης τους, τα τελευταία χρόνια, ζήτησε με περισσό θράσος και κυνισμό, ο υπουργός Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης χτες, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ -ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Ζήτησε δηλαδή να στηρίξουν τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης που κάθε μέρα επιδεινώνει την άσχημη θέση 1.350.000 ανθρώπων. Που αφού τους απομύζησαν όλα αυτά τα χρόνια στη δουλιά και αφού πρόσφεραν στον πλούτο και στην ανοικοδόμηση της χώρας, τώρα «θέλει να τους στείλει μ' ένα γιαουρτάκι», όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν οι ίδιοι χτες μετά τη θρασύτατη αξίωση του αρμόδιου υπουργού.

Ηδη 950.000 συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με στοιχεία της «Ευρωστάτ», που μόνο αυτά καταλαβαίνει ο υπουργός, ενώ η απώλεια του ισχνού εισοδήματός τους ξεπερνά το 35%.

Επειδή, λοιπόν, ο υπουργός δεν κατέβηκε να τα πει ο ίδιος στους συνταξιούχους και να του απαντήσουν, ο «Ρ» τους άκουσε να λένε χτες αγανακτισμένοι: «Φάρμακα, περίθαλψη, όλα ακριβαίνουν, μόνο εμείς μένουμε στάσιμοι. Να πάρουμε πετρέλαιο δεν έχουμε». «Τα εγγόνια μας, ρωτάνε παππού τι θα μου δώσεις. Από περήφανοι που ήμασταν γίναμε ταπεινοί, ντρεπόμαστε. Τι δώρο θα μου πάρει ο παππούς, ρωτάνε τα παιδιά, ο παππούς όμως δεν έχει να περάσει». «Εμείς δουλεύαμε πριν να γεννηθούμε, οκτώ μηνών και θέριζε η μάνα μου, μέσα στα σαμάρια μεγαλώσαμε, έκανα με πρόβατα, μετά οικοδομή, 35 χρόνια κι έβγαλα αρχική σύνταξη 74.000δρχ.».


Τέτοια λόγια ακούγονταν χτες το πρωί, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη συγκέντρωση των συνταξιούχων. Παρά τη βροχή, ανταποκρίθηκαν, στο αγωνιστικό κάλεσμα των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών τους, ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολύχρονη πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, στην ακρίβεια, στην επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Η λέξη «κοροϊδία» συμπύκνωνε τη στάση της κυβέρνησης απέναντί τους, όλο αυτό τον καιρό που διεκδικούν για να ζήσουν.

Στο σύντομο λόγο, προς τους συναδέλφους του - που δεν πτοήθηκαν από την κακοκαιρία και ένωσαν την αγανάκτηση τους και με άλλους συνταξιούχους σε μεγάλες πόλεις της χώρας- ο Δ.Μαυροδόγλου, πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ, χαρακτήρισε κατάντια τη μετατροπή ουσιαστικά της σύνταξης σε προνοιακό επίδομα. Τόνισε ότι, ενώ η πλειοψηφία των συνταξιούχων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, τα φάρμακα ν' αυξάνονται για τρίτη φορά, τον ίδιο χρόνο. Υπογράμμισε την κοροϊδία των αυξήσεων του 2,5-3,5% σε αντιδιαστολή με το χάσιμο της αγοραστικής αξίας των συντάξεων, που είναι σήμερα πάνω από 30% και προσθέτοντας και τον πληθωρισμό, μπορεί να υπερβαίνει το 50%. Επισήμανε, την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, μέσω του τζόγου, 5,5 δισ. δρχ. ενώ αναφέρθηκε και στην επιλογή της κυβέρνησης, να μην εκπληρώνει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της στα ασφαλιστικά ταμεία. Αμέσως μετά, με τα πανό και τις ομπρέλες, και παρά τη βροχή, αποφάσισαν να πορευτούν προς το Σύνταγμα, για να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, απαιτώντας, ανάμεσα στ' άλλα, αυξήσεις, 10%, 400 Ευρώ οικονομική ενίσχυση, βελτίωση της ιατρικής, νοσοκομειακής περίθαλψης, συμμετοχή 10% στην αγορά των φαρμάκων. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας φώναζαν «ακρίβεια ανεργία πληθωρισμός όλα τα πληρώνει ο λαός», «για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία».

Η απάντηση, που πήραν από τον αρμόδιο υπουργό ότι πρέπει να πουν κι «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση, έδωσε το έναυσμα για τον προγραμματισμό της επόμενης κινητοποίησης...

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν χτες και σε μια σειρά ακόμα πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ