Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Αφιέρωμα στο Μότσαρτ

Στο μεγάλο μουσουργό Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 22 Δεκέμβρη στις 18.00 στον «902 Αριστερά στα FM». Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ γεννήθηκε στις 27 του Γενάρη 1756, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και από πολύ μικρή ηλικία φανέρωσε τη μουσική του μεγαλοφυΐα, καθώς σε ηλικία τριών ετών μπορούσε να τραγουδήσει τις μελωδίες που άκουγε από τον πατέρα του, ενώ σε ηλικία τεσσάρων ετών μπορούσε να επαναλάβει αυτές τις θεωρίες στο πιάνο. Το 1762 σε ηλικία έξι ετών ο Μότσαρτ έγραψε την πρώτη του σύνθεση, ενώ το ίδιο έτος έδωσε ένα κοντσέρτο ενώπιον του αυτοκράτορα της Αυστρίας, προκαλώντας το γενικό θαυμασμό, τον οποίο, εξάλλου, προκαλούσε, όπου και αν εμφανιζόταν.

Αν και ο Μότσαρτ διορίστηκε στην Αυλή του Σάλτσμπουργκ ως μουσικός, η έμφυτη απέχθειά του στη δουλοπρέπεια και η άρνησή του να τον αντιμετωπίζουν ως μέλος του υπηρετικού προσωπικού, τον ώθησε στην παραίτηση, το 1779, κίνηση που τον κατέστησε τον πρώτο στην ιστορία της μουσικής που συγκρούστηκε με την εξουσία. Ο συνθέτης του «Ιδομενέα», των «Γάμων του Φίγκαρο», του «Ντον Τζιοβάννι» και του «Μαγεμένου αυλού», για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα αριστουργήματα του, έζησε όλη του τη σύντομη ζωή μέσα στη φτώχεια, ενώ καθόλου δεν πρέπει να παρασιωπείται η έχθρα των συναδέλφων του, της οποίας γενεσιουργός αιτία ήταν ο φθόνος προς το πρόσωπό του. Ο Μότσαρτ «έφυγε» σε ηλικία 35 ετών, στις 5 Δεκέμβρη 1791 και ενταφιάστηκε στον κοινό τάφο των απόρων στον Αγιο Στέφανο της Βιέννης, ενώ λίγο πριν το θάνατό του, ο άνθρωπος που έγραψε την αγνότερη μουσική των αιώνων, χάρισε στην ανθρωπότητα το αριστουργηματικό και ανυπέρβλητο «Ρέκβιεμ» του.

  • Τη Δευτέρα 23 Δεκέμβρη στις 4 το απόγευμα ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βερνίκος και ο δημιουργός Ηλίας Λιούγκος, με αφορμή την επανέκδοση των έργων του Μάνου Χατζιδάκι «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε», «Μυθολογία», «Αθανασία», «Πορνογραφία» μιλούν στον «902 Αριστερά στα FM» και στην εκπομπή «Ο,τι θυμάσαι τραγούδια είναι...», με την Ελένη Βλάμη για το συνθέτη και την εποχή που γράφτηκαν τα έργα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ