Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
5 ΜΑΡΤΗ 1943
Η διαδήλωση ενάντια στην πολιτική επιστράτευση

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) θα τιμήσει την 57η επέτειο του μεγαλειώδους αγώνα του λαού της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Πολιτικής Επιστράτευσης, που κατ' εντολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής είχε σχεδιάσει η προδοτική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου.

Με την επιστράτευση αυτή χιλιάδες Ελληνες θα προσετίθεντο στα 8 εκατομμύρια που είχαν επιστρατευτεί στην υπόλοιπη κατακτημένη Ευρώπη και αντικαθιστούσαν ισάριθμους Γερμανούς στα γερμανικά εργοστάσια.

Με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, στις 5 Μάρτη 1943, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης μαχητική διαδήλωση, με τη συμμετοχή 200.000 και πλέον λαού, ο οποίος κατέκλυσε το χώρο από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια, κατέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, όπου και κατέστρεψε τους καταλόγους των επιστατών. Αψηφώντας τα φονικά πυρά των Ιταλο-Γερμανών και με τη θυσία δεκάδων πατριωτών, εκατοντάδων τραυματιών και συλληφθέντων, πέτυχε, με τον ανεπανάληπτο και αιματηρό αγώνα του, τη ματαίωση της επιστράτευσης, σώζοντας χιλιάδες Ελληνες.

Τιμή και Δόξα στο ΕΑΜ. Τιμή και Δόξα στους Νεκρούς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Για τους ηρωικούς νεκρούς της μέρας εκείνης, τη Δευτέρα 6 του Μάρτη 2000, στις 11 πμ, θα τελεστεί δέηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση (οδός Χρ. Λαδά). Στη συνέχεια στις 11.30 πμ θα γίνει μετάβαση στην Πλατεία Κοραή, για το Πολιτικό Μνημόσυνο. Τέλος στις 12 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση στεφάνου στα υπόγεια της «Κομαντατούρ» (Κοραή 4), όπου εκείνη την ημέρα, αλλά και στις άλλες διαδηλώσεις του ίδιου χρόνου, μα και καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής, γέμιζαν από πατριώτες.

Καλούνται όλοι οι Αντιστασιακοί, οι φίλοι της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης και οι πολίτες να πάρουν μέρος. Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ να παραβρεθούν με τα Λάβαρά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ