Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στον ίδιο χαβά

Το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Αγκυρα, οδηγεί την τουρκική εξωτερική πολιτική στα γνωστά μονοπάτια

Αμήχανα και με ανησυχία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την επανεμφάνιση του τουρκικού κατεστημένου, που ωθεί στο περιθώριο τον νικητή των πρόσφατων εκλογών Τ. Ερντογάν, στον οποίο η Αθήνα είχε στηρίξει ελπίδες για αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό.

Η υπογράμμιση των αδιάλλακτων τουρκικών θέσεων, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για το Κυπριακό και η δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, οδηγούν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, στο συμπέρασμα ότι η Αγκυρα δε σκοπεύει να διαπραγματευτεί για τη λύση του Κυπριακού σε αυτή τη φάση. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η τουρκία θα παγώσει το Κυπριακό, επιχειρώντας να παγιώσει τη διχοτόμηση και εντός του πλαισίου της ΕΕ και να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες, που θα έχει με την ΕΕ για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Στην Αθήνα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις, θέλησε να προβάλει την άποψη ότι κανείς, ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ «δε συγχέει την ένταξη με τη λύση». Ο ΓΓ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης «λέει ότι πρέπει να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρξει λύση και να μπορεί κατά τη Συνθήκη ένταξης, να ενταχθεί στην ΕΕ ολόκληρο και επανενωμένο το νησί».

Σχετικά με την προκλητική εμφάνιση του Ντενκτάς, ο Χρ. Πρωτόπαππας σημείωσε ότι «τον κ. Ντενκτάς θα τον ξεπεράσει η ιστορία. Με την τακτική του, ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί και πάλι να υπονομεύσει την προοπτική λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς την όλη κατάσταση. Δείχνει και πάλι μια αδιαλλαξία που είναι αντίθετη και με τα συμφέροντα του τουρκικού λαού, αλλά και με τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία, εξάλλου, εκδηλώνει ήδη την αντίθεσή της. Πιστεύω ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να κατανοήσουν ότι για να μπορέσουν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή πορεία τους, είναι αναγκαίο να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, για να βρεθεί λύση, δίκαιη και βιώσιμη, στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου».

Παπανδρέου - Μίλερ

Εν τω μεταξύ χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Μίλερ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την Κοπεγχάγη, αλλά και το θέμα του Ιράκ, υπό το φως των εκθέσεων των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αμερικανός πρεσβευτής παρομοίασε, με τις δηλώσεις του, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με ...ποδοσφαιρικό αγώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σημασία έχει το τελικό σκορ και όχι τα γκολ που θα μπουν στη διάρκεια του αγώνα».

Ο Τ. Μίλερ κλήθηκε να σχολιάσει τις αδιάλλακτες θέσεις Ντενκτάς αλλά και τη ρευστότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και επισήμανε ότι δεν πρέπει να προσωποποιούμε την πολιτική, αλλά να επικεντρώσουμε στο στόχο που είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό στη βάση της πρότασης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ