Κυριακή 5 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Προγράμματα
Το φιλί του νέου κύματος

Σκηνή από την ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Με κομμένη την ανάσα»
Σκηνή από την ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Με κομμένη την ανάσα»
Πρώτη Κυριακή του τελευταίου μήνα αυτού του χρόνου που τελειώνει σε εννιά και αμέσως μετά ακολουθούν πολλά μηδενικά. Κυριακή, λοιπόν, και προσπαθούμε να μαντέψουμε, να δούμε τι θα δούμε την εβδομάδα που μας έρχεται. Απόψε μονάχα το «Φράντικ» του Ρομάν Πολάνσκι ξεχωρίζει, που θα παρουσιάσει το STAR στις 23.45.Πρόκειται για ένα θαυμάσιο θρίλερ, που αφηγείται την περιπέτεια ενός γιατρού, ο οποίος, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, πηγαίνει στο Παρίσι για να παρακολουθήσει ένα ιατρικό συνέδριο. Φτάνουν στο ξενοδοχείο, ανεβαίνουν στο δωμάτιό τους, θυμούνται το μήνα του μέλιτος, που εκεί, στην πόλη των Φώτων, είχαν περάσει. Νοσταλγούν, αναπολούν και γενικά νιώθουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους... Ο σύζυγος μπαίνει στο μπάνιο, ακούει τη γυναίκα του να μιλά στο τηλέφωνο, χωρίς να ξεχωρίζει τις λέξεις, βγαίνει για να τη ρωτήσει ποιος ήταν, αλλά εκείνη έχει εξαφανιστεί. Και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο εφιάλτης του ήρωα, αλλά και η ψυχαγωγία του θεατή. Με τους: Χάρισον Φορντ και Εμανουέλ Σενιέ.

Αύριο Δευτέρα στην ΕΤ-3 στις 20.00 θα προβληθεί η κορυφαία ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Με κομμένη την ανάσα», που γυρίστηκε στα 1960, με κινηματογραφική, αφηγηματική γλώσσα, υιοθετώντας για πρώτη φορά τα αιφνίδια χωροχρονικά άλματα. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Κάποιος κλέβει ένα αμερικανικό αυτοκίνητο στη Μασσαλία και ξεκινά για το Παρίσι. Μέσα στο αμάξι ανακαλύπτει ένα πιστόλι και διασκεδάζει παίζοντας και σκοπεύοντας τα αυτοκίνητα με τα οποία διασταυρώνεται. Μέχρι τη στιγμή που πέφτει σε ένα μπλοκ αστυνομικών και για να το αποφύγει πατάει γκάζι, αλλά οι μοτοσικλετιστές τον ακολουθούν. Στρίβει σ' ένα παράπλευρο δρόμο, νομίζοντας ότι ξέφυγε, αλλά πέφτει πάνω σ' έναν αστυνομικό και χωρίς να σκεφτεί, να καταλάβει τι κάνει, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Και φεύγει τρέχοντας, πεζή, φορώντας μονάχα το πουκάμισό του. Κάποτε φτάνει απελπισμένος και κυνηγημένος μέχρι το Παρίσι και συναντά μια νεαρή, πανέμορφη Αμερικανίδα, που πουλά στα Σανζ Ελιζέ φύλλα της «Χεράλντ Τριμπιούν».

Πώς μπορεί κανείς να αντισταθεί σ' αυτό το ωραίο μουτράκι, που το πλαισιώνουν κοντά αγορίστικα μαλλιά; Η Τζιν Σίμπεργκ, στη γοητεία της οποίας κανείς δεν έμεινε αδιάφορος, ούτε ακόμη και ο συγγραφέας Κάρλος Φούεντες, που πρόσφατα έγραψε ένα μυθιστόρημα για τον έρωτά του με την Αμερικανίδα ηθοποιό και τον τραγικό, από ναρκωτικά θάνατό της, ακολουθεί τον Ζαν Πολ Μπελμοντό και με την πολύτιμη βοήθεια του σκηνοθέτη, οι ηθοποιοί καταφέρνουν να φτιάξουν ένα από τα πολύ σημαντικά φιλμ του γαλλικού νέου κύματος.

Ο Ελβετός σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ, που το έργο του αποτελεί σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου, γεννήθηκε στα 1930. Στα 1949 γράφτηκε στη Σορβόνη για να σπουδάσει εθνολογία, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε πως για άλλα διψά η ψυχή του και στράφηκε προς την 7η Τέχνη, την οποία υπηρέτησε πιστά και επαναστατικά, ανατρεπτικά. Με τη συνεχή αναζήτηση και μεταβολή που εκφράζει το έργο του, θεωρείται, και δίκαια πιστεύουμε, ως ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της εποχής μας και η επιρροή του στην εξέλιξη του κινηματογράφου είναι μεγάλη. Ανυπολόγιστη, θα λέγαμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ