Τετάρτη 1 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Αμερικανικά «τύμπανα πολέμου»

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρήστου ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-- Η Ουάσιγκτον συνεχίζει εντατικά τα επιδρομικά της σχέδια. Οπως ανακοίνωσε στις 27 Δεκέμβρη το υπουργείο Αμυνας, το πολεμικό ναυτικό ετοιμάζει άλλα δυο αεροπλανοφόρα για εγκατάστασή τους στον Περσικό Κόλπο στις αρχές του Γενάρη, με στόχο τη διόγκωση των δυνάμεων των ΗΠΑ ενόψει του πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ. Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο πραγματοποίησε την τελευταία βδομάδα του ίδιου μήνα συναγερμούς για εξόρμηση σε δύο πολεμικά σκάφη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν αρχηγεία στα τέλη του Γενάρη ή στις αρχές του Φλεβάρη για πάνω από 4.000 πεζοναύτες, οι οποίοι προορίζονται για την ίδια περιοχή.

Εκτός από αυτά, σύμφωνα με άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ντέιλι Νιους» της Νέας Υόρκης, εκπρόσωποι του πολεμικού ναυτικού είπαν ότι το πλωτό νοσοκομείο «Κόμφορτ» που διαθέτει 1.000 κρεβάτια νοσηλείας θα αναχωρήσει και αυτό σε λίγες μέρες από τη βάση του στη Βαλτιμόρη, κατευθυνόμενο προς το νησί Ντιέγκο Γκαρθία του Ινδικού Ωκεανού, που είχε χρησιμοποιηθεί σαν πεδίο βαρύτατου βομβαρδισμού στη διάρκεια της Επιχείρησης Διαρκούς Ελευθερίας στο Αφγανιστάν. Από εκεί, θα μεταβεί στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Οι διαταγές του Ναυτικού αποτελούσαν, κατά την «Ντέιλι Νιους», μέρος της ευρύτερης ανάπτυξης των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, που είχε ανακοινωθεί σε γενικές γραμμές αυτόν τον μήνα από τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Οι μετακινήσεις αυτές, εξηγούσε ο ανταποκριτής της ίδιας εφημερίδας στην Ουάσινγκτον, Ρίτσαρντ Σισκ, θα επισωρεύσουν χιλιάδες τανκς, ένοπλο προσωπικό αεροπλανοφόρων και στρατό στην περιοχή, για να δώσουν στον Πρόεδρο Μπους μια ισχυρή δύναμη εισβολής πάνω από 100.000 άνδρες και μια άλλη 100.000 στον αέρα και στη θάλασσα, για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις ξηράς.

Στρατιωτικές πηγές είχαν αναφέρει τον περασμένο Νοέμβρη, πως το δοκιμαστικό μαχητικό σχέδιο του Ναυτικού απέβλεπε στο να έχει 6 από τα 12 αεροπλανοφόρα του στον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα, αν ο Μπους αποφασίσει για πόλεμο.

Ακόμα, στοιχεία της πρώτης τεθωρακισμένης μεραρχίας και της πρώτης μεραρχίας πεζικού στη Γερμανία αναμένονταν να αποτελέσουν μέρος της ανάπτυξης αυτής, μαζί με διάφορες μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και βαριών βομβαρδιστικών, που θα πάνε από τις ΗΠΑ σε βάσεις στον Περσικό Κόλπο και στο Ντιέγκο Γκαρθία.

Ας σημειωθεί ότι τα επιδρομικά σχέδια δεν περιορίζονται μόνο σ' αυτόν το χώρο. Στις 23 Δεκεμβρίου, ο ίδιος ο Ράμσφελντ είχε «προειδοποιήσει» τη Λαοκρατική Κορέα ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να κάνει δυο πολέμους ταυτόχρονα. Διακήρυξε συγκεκριμένα: «Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι ακριβολογείς λέγοντας πως η Βόρεια Κορέα νιώθει ενθάρρυνση λόγω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το Ιράκ», απαντώντας σε δημοσιογράφο που του υπέβαλε ερώτηση σε συνέντευξή του στο Πεντάγωνο. Τόνισε πως «αν το πιστεύουν, θα είναι λάθος». Και συνέχισε λέγοντας πως η αμερικανική στρατιωτική δύναμη είναι ικανή να μάχεται σε δύο μεγάλες συγκρούσεις απόμακρων περιοχών.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον στέλνει τώρα και νέες βόμβες στο νησί Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο. Το αμερικανικό ναυτικό ειδοποίησε στις 27 Δεκέμβρη την κυβέρνησή του ότι, αρχίζοντας από τις 13 Γενάρη, θα κάνει επί ένα ολόκληρο μήνα στρατιωτικές ασκήσεις με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία του λαού του και ιδιαίτερα των 9.100 κατοίκων του Βιέκες. Το αμερικανικό ναυτικό αδιαφορεί θρασύτατα για τις διαμαρτυρίες του κατεχόμενου αυτού χώρου. Ο Πρόεδρος Μπους έχει «υποσχεθεί» πως το Ναυτικό, που κατέχει το ένα τρίτο του νησιού, θα φύγει για πάντα από εκεί το Μάη. Ομως, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», πολλοί στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά και στην ίδια την Ουάσιγκτον, του έχουν ζητήσει να υπογράψει σε χαρτί την υπόσχεση αυτή, καθώς οι ανησυχίες διογκώνονται, ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται το νησί αυτό τώρα που προετοιμάζονται για έναν πόλεμο στο Ιράκ, διαβεβαίωνε το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Και μιας και ο λόγος για διεθνή αλληλεγγύη και συμπαράσταση, απαραίτητο να αναφερθεί εδώ ότι το Ιράκ φέρνει στο έδαφός του εθελοντικές «ανθρώπινες ασπίδες» από άλλες χώρες - που πιθανά περιλαμβάνουν και Αμερικανούς - στην προσπάθεια να αποτραπούν αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, δήλωσαν στις 23 Δεκέμβρη Ιρακινοί αξιωματούχοι, όπως έγραψε ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Ποστ» Μπράιαν Μπλόμκουιστ. Οι Αραβες, οι Ευρωπαίοι και ίσως οι Αμερικανοί εθελοντές θα τοποθετηθούν σε διάφορες εγκαταστάσεις, εξήγησε ο Σαάντ Κασίμ Χαμουντί, ηγέτης της λεγόμενης Συνδιάσκεψης Αραβικών Λαϊκών Δυνάμεων στο Ιράκ.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία υποδοχής του πρώτου ομίλου εθελοντών, που επιθυμούν να δράσουν σαν ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε ο Χαμουντί. «Οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε σε ζωτικές και στρατηγικές εγκαταστάσεις σε όλα τα ιρακινά κυβερνητικά γραφεία. Αναμένουμε εθελοντές ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από ευρωπαϊκές χώρες». Ο ίδιος αποκάλεσε την τακτική των ανθρώπινων ασπίδων «μια θετική αραβική και διεθνή αντίδραση στην εχθρική ανάπτυξη στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο και σε γειτονικές χώρες».

Και όχι μόνο αυτοί. Ιορδανοί μουσουλμάνοι «εξτρεμιστές», όπως τους αποκάλεσε ο ανταποκριτής της «Νιου Γιορκ Ποστ», μίλησαν πρόσφατα γύρω από την αποστολή χιλιάδων ανθρώπινων ασπίδων στο Ιράκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληθαίνουν τα πολεμικά πλοία (2012-07-20 00:00:00.0)
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Πειραιά (2012-03-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο (2012-01-04 00:00:00.0)
Μετατρέπονται σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών (2003-03-06 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι πολεμικές προετοιμασίες (2002-12-17 00:00:00.0)
Σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο έχουν μετατρέψει την Κρήτη (1998-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ