Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εξευτελιστική συμπεριφορά και ταλαιπωρία αναπήρων

Αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όσα διαδραματίζονται κάθε βδομάδα έξω από τα Ιατρεία του ΙΚΑ Ηρακλείου, με ανθρώπους βαρέως ασθενούντες, παραπληγικούς και τετραπληγικούς να περιμένουν στοιβαγμένοι στο δρόμο, μεταφερόμενοι ακόμα και από αγροτικά αυτοκίνητα, προκειμένου να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές, έτσι ώστε να λάβουν τα πενιχρά επιδόματα αναπηρίας.

Το ΙΚΑ Ηρακλείου, που εξυπηρετεί τους παραπληγικούς ασθενείς και των Νομών Λασιθίου και Ρεθύμνου, αφού εκεί λειτουργούν οι αρμόδιες επιτροπές, δε διαθέτει καν ασθενοφόρο για τη μεταφορά των ασθενών, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ασθενοφόρα ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, χωρίς να μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους από τα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμα και να μεταφέρονται με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, δεχόμενοι εξέταση στο δρόμο αφού, όπως μας είπε και ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Ηρακλείου του ΙΚΑ, Κ. Τουτουντζάκης υπάρχει στενότητα χώρου, ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ο Κ. Τουτουντζάκης, για την τραγική αυτή κατάσταση που είναι αναγκασμένοι να υποστούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Ηρακλείου και των γύρω νομών μας παραδέχτηκε πως, αυτό δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο, αλλά διαδραματίζεται, τα τελευταία πέντε χρόνια, και είναι απόρροια μιας σειράς σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Καταλόγισε ευθύνες στην πολιτεία, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης λύσης που θα πρέπει να δώσει η ίδια. Οσο για την έλλειψη ασθενοφόρου, μας είπε πως το ΕΚΑΒ έχει εγγράφως γνωστοποιήσει στο Ιδρυμα ότι δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών μεταφοράς παραπληγικών, που οφείλουν να φτάσουν μέχρι το ΙΚΑ Ηρακλείου.

Σε σχετική ανακοίνωση του τμήματος Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας της κυβέρνησης και της συνειδητής υποβάθμισης του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης έχει απομείνει.

Το τελευταίο γεγονός, τονίζεται, έφερε στο προσκήνιο, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη διεκδίκησης ενός σύγχρονου, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, δημόσιου κρατικού συστήματος Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόσληψης των ασθενειών των επαγγελματικών κινδύνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ