Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ
Δυναμική συγκέντρωση και πορεία

Αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Ανωνύμων Εταιριών που θα παραδώσει τον κλάδο στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακινητοποιημένα και σήμερα τα ταξί, νέα συγκέντρωση στις 11 π.μ.

Eurokinissi

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και την αγανάκτησή τους για τις διασπαστικές ενέργειες συμβιβασμένων συνδικαλιστών του κλάδου, εξέφρασαν χτες οι αυτοκινητιστές ταξί της Αττικής.

Η προγραμματισμένη συγκέντρωση και πορεία που αποφάσισε το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) ήταν μαζική και αγωνιστική. Περισσότεροι από 1.000 επαγγελματίες αυτοκινητιστές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση ανωνύμων εταιριών ταξί, μετατρέπει τα ταξί σε λεία του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα, δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν και την απεργοσπαστική - διασπαστική τακτική της «γαλαζοπράσινης» συμβιβασμένης ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), που τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου, αγνοώντας τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου.

Στη συγκέντρωση των αυτοκινητιστών ταξί έξω απ' τα γραφεία του Συνδικάτου, τόσο ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ όσο και μέλη του ΔΣ υπογράμμισαν με τις ομιλίες τους ότι ο κλάδος δέχεται έντονη επίθεση με το νομοσχέδιο που προωθείται. Υπογράμμισαν ότι η σύσταση ανώνυμων εταιριών που προωθεί η κυβέρνηση, θα είναι η αρχή για τη μετατροπή του χώρου των ταξί σε μια προσοδοφόρα επένδυση για μεγαλοκεφαλαιούχους. Τόνισαν ότι η χορήγηση νέων αδειών με 7θέσια οχήματα σε νομικά πρόσωπα (πρόβλεψη του νομοσχεδίου) ανοίγει το δρόμο στον αθέμιτο ανταγωνισμό, οδηγώντας τους μικροεπαγγελματίες αυτοκινητιστές στην ανεργία. Εντονη αντίδραση εξέφρασαν, επίσης, και για την άμεση ανάκληση της επαγγελματικής άδειας για οποιοδήποτε παράπτωμα. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται ο σωφρονιστικός χαρακτήρας της ποινής και ουσιαστικά η κυβέρνηση «κόβει το κεφάλι» στον μικροεπαγγελματία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΣΑΤΑ Παν. Μαυρίκης.

Ακολούθησε δυναμική πορεία των αυτοκινητιστών, που κατέληξε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία του ΣΑΤΑ μετέφερε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο και πρόβαλε τα αιτήματα του κλάδου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους αυτοκινητιστές απηύθυνε ο βουλευτής Σταυ. Σκοπελίτης, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των ιδιοκτητών ταξί.

Ενημέρωσαν τη Βουλή

Την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή μέσα στο Κοινοβούλιο η ηγεσία τους ενημέρωνε για τις θέσεις της την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία συζητά το νομοσχέδιο για την παράδοση του χώρου σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Εκ μέρους του ΣΑΤΑ ο γραμματέας του Λ. Τερζάκης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη σύσταση Ανωνύμων Εταιριών που θα δραστηριοποιούνται στο χώρο. Οπως τόνισε, με την εξέλιξη αυτή θα διαλυθούν τα μικρομεσαία σχήματα στον κλάδο και τελικά το «μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό», με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ταξί δύο ταχυτήτων. Στον κλάδο, είπε, επικρατεί ανησυχία ότι τελικά το Ταξί θα καταλήξει σε χέρια ολιγοπωλίων και πρότεινε αντί για την είσοδο Ανωνύμων Εταιριών στο χώρο να ευνοηθούν με κίνητρα οι συνεταιρισμοί.

Σημειώνεται ότι και σήμερα τα ταξί θα παραμείνουν ακίνητα, ενώ οι αυτοκινητιστές ταξί προγραμματίζουν και νέα συγκέντρωση στις 11 π.μ. κάτω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ, ενδεχομένως και νέα πορεία στη Βουλή. Τα ταξί θα κυκλοφορήσουν ξανά αύριο στις 5 τα ξημερώματα, αλλά το προεδρείο του ΣΑΤΑ έχει προαναγγείλει και νέες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα που έχει προγραμματιστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ