Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Διαχειριστής η ΕΕ!

Η συνεχής εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που τον μετέτρεψε σε μια σημαντική βιομηχανία και η γιγάντωση των συμφερόντων που διακυβεύονται σε συνδυασμό με τις αναπόφευκτες συγκρούσεις, κατέστησε το συγκεκριμένο τομέα αξιοπρόσεχτο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγκάζοντάς τη ν' ασχοληθεί πλέον επισταμένα. Σκοπός της να παρέμβει και να θέσει κανόνες στο παιχνίδι, αποκομίζοντας φυσικά τ' ανάλογα οφέλη. Θέλει να παίξει το ρόλο του διαχειριστή για να κρατηθούν ισορροπίες και να μη καταρρεύσει το μοντέλο, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα.

Χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευαγγ. Βενιζέλου, παρουσίασε τις κατευθύνσεις της Ελληνικής Προεδρίας. Οπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει αυτή τη στιγμή έκθεση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική βιομηχανία, στην οποία κανονικά πρέπει να ενταχθεί και η αθλητική βιομηχανία, αθλητική οικονομία δηλαδή. Θέλουμε την έγκριση ενός ψηφίσματος, που θα μας επιτρέπει να έχουμε μία σαφή νομική βάση και για τον αθλητισμό. Θέλουμε να τεθούν τα θέματα αυτά που είναι κοινά σε όλες τις χώρες. Γιατί ο επαγγελματικός αθλητισμός οδηγείται σε μία βαθιά κρίση σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που είναι όψεις της ψυχαγωγικής και επικοινωνιακής βιομηχανίας του αθλητισμού, αποκτούν έναν επικίνδυνο γιγαντισμό, η εμπορική διάσταση κυριαρχεί επί της αθλητικής διάστασης και πρέπει κάποια στιγμή και η ΕΕ, είτε με τη μορφή μιας κοινής θέσης, είτε με τη μορφή της εναρμόνισης των πολιτικών των κρατών - μελών, να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες στα θέματα αυτά. Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ να συντάξει και να υποβάλει μέχρι το τέλος της Ιταλικής Προεδρίας έκθεση για την πραγματική λειτουργία της ενιαίας αγοράς στους τομείς του Πολιτισμού, των Οπτικοακουστικών και του Αθλητισμού, ενόψει και των μελλοντικών διαπραγματεύσεων στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Υπάρχει φυσικά και το θέμα των κονδυλίων: «Η Ελλάδα αντλεί πολλά κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία προκειμένου να διαμορφώσει νέες πολιτιστικές υποδομές. Και θα ήταν πολύ σημαντικό αν μπορούσαμε να κάνουμε και το ίδιο και για τις αθλητικές υποδομές. Αυτό δεν προβλέπεται ως τώρα. Οι αθλητικές υποδομές δεν είναι επιλέξιμες για να χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το θέμα θα λυθεί πολύ άνετα και άμεσα, εάν αποκτήσει η νέα Συνθήκη, που ελπίζουμε ότι θα είναι μία ευρωπαϊκή συνταγματική Συνθήκη, μία ρητή αναφορά στον αθλητισμό». Βέβαια, το θέμα είναι πού θα διατεθούν τα όποια κονδύλια. Γιατί ως σήμερα η κυβέρνηση σκορπάει τα λεφτά στους επαγγελματίες οδηγώντας στο μαρασμό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ