Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εβαλαν τους εργάτες στην «ψειρού» με διαταγή του δουλέμπορου

Προκλητική πράξη αστυνομικών του Πειραιά

Σιδεροδέσμιοι στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά βρέθηκαν χτες 11 μεταλλεργάτες και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης, επειδή απαίτησαν από τον εργολάβο Σωτηρόπουλο τα δεδουλευμένα τους και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας! Εργαζόμενοι και συνδικαλιστής αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι μετά από παρέμβαση σωματείων της πόλης και του Εργατικού Κέντρου, ενώ ο εργολάβος, κάτω από την απειλή αγωνιστικής απάντησης από τα σωματεία, οδηγήθηκε τελικά αργά το απόγευμα στον εισαγγελέα με την αυτόφωρο διαδικασία.

Ο Σωτηρόπουλος δεν είναι «τυχαίος» και όπως φαίνεται διαθέτει γερές κυβερνητικές πλάτες. Συγκεκριμένα, με «άνωθεν βοήθεια» έχει εξασφαλίσει συνεργασία με γαλλικά ναυπηγεία. Πατώντας στη μεγάλη ανεργία που πλήττει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη προμηθεύει τα γαλλικά ναυπηγεία με Ελληνες μεταλλεργάτες, στους οποίους δίνουν χαμηλά μεροκάματα και γενικά αποτελούν για τους Γάλλους «φτηνό κρέας», αλλά αναλαμβάνει και ο ίδιος εργολαβίες.

Για την ακρίβεια οι Γάλλοι τού αναθέτουν επισκευαστικές εργασίες στα διπύθμενα των πλοίων, που αποτελούν την πιο σκληρή, επικίνδυνη και βρώμικη δουλιά. Οπως μας είπαν οι 11 μεταλλεργάτες, που «γεύτηκαν» τη δουλιά με τον Σωτηρόπουλο, για να εκτελέσει την εργολαβία του, προσλαμβάνει μεταλλεργάτες και αφού τους μεταφέρει στη Γαλλία, με «τσαμπουκά» τούς παρακρατεί μέρος από το μεροκάματο που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση. Η διαμονή που τους εξασφαλίζει είναι ανάλογη με αυτή των ζώων αφού οι άνθρωποι μένουν σε κοινόβιο, τρώνε κονσέρβες, ενώ η θέρμανση θεωρείται πολυτέλεια! Οποιος τολμήσει να ζητήσει την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης παίρνει, όπως μας είπε ο Μάκης Τ., την απάντηση «Σ' όποιον αρέσει», ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, συνάδελφός τους έχει αναγκαστεί να φύγει από τη Γαλλία βάζοντας ο ίδιος το εισιτήριο επιστροφής.

Οι 11 εργαζόμενοι δούλευαν στα ναυπηγεία της πόλης Σεναζέρ και αποφάσισαν μαζί με το Συνδικάτο τους να διεκδικήσουν τα όσα τους «έφαγε» ο Σωτηρόπουλος. Πρόκειται για οφειλές που κυμαίνονται από 3.000 έως 30.000 ευρώ! Χτες, μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο εργολάβος είχε δεσμευτεί ότι θα πληρώσει τους εργαζόμενους. Οταν οι εργαζόμενοι πήγαν στο γραφείο του συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Συνδικάτου για να πληρωθούν, ο Σωτηρόπουλος δήλωσε ευθαρσώς ότι δε δίνει δεκάρα.

Αμέσως έγινε προσφυγή στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε παραγγελία για αυτόφωρο διαδικασία. Ενημερώθηκε και η Αστυνομία, όμως περιπολικό δε στάλθηκε. Τον εργολάβο οδήγησαν στην Αστυνομία Πειραιά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες του εξής φαινομένου: Επί 6 ώρες που αυτοί συμπλήρωναν και υπέγραφαν τις μηνύσεις όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, ο Σωτηρόπουλος έπινε καφέ με τον αξιωματικό υπηρεσίας! Στις 4 το απόγευμα ο Σωτηρόπουλος δήλωσε στον αξιωματικό προφορικά ότι σκοπεύει να καταθέσει μήνυση εναντίον των εργαζομένων για εξύβριση, οπότε αυτομάτως οι αστυνομικοί, που έπιναν καφέ μαζί του τόσες ώρες, σηκώθηκαν, συνέλαβαν και μπουζούριασαν τους 11 εργαζόμενους μαζί με τον συνδικαλιστή. Ο Ι. Πουντίδης σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν επισήμανε: «Με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο αποδεικνύεται ότι η δράση των δουλεμπόρων και των κεφαλοκυνηγών καλύπτεται από την κυβέρνηση και την πολιτική που αυτή εφαρμόζει σε βάρος των εργασιακών σχέσεων. Γίναμε μάρτυρες αυτής της κάλυψης που φάνηκε από την απαράδεκτη στάση των αστυνομικών αρχών. Επιχείρησαν να μετατρέψουν τα θύματα σε θύτες. Μια τέτοια συμπεριφορά θυμίζει άλλες εποχές. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων με κάθε τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ