Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΠΡΑΓΑ.-- Ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας. Ο νικητής θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ, που δεν έχει δικαίωμα να ξαναθέσει υποψηφιότητα, αφού έχει εκτίσει και τις δύο θητείες που επιτρέπει το Τσεχικό Σύνταγμα.

Ο νέος Τσέχος Πρόεδρος θα εκλεγεί σε ψηφοφορία των δύο σωμάτων της Τσεχικής Βουλής, των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία σε κάθε ένα από τα δύο σώματα της Βουλής, γεγονός που δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον πρώτο γύρο, οπότε η διαδικασία κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί μετά από 14 μέρες.

Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν 6 διαφορετικοί υποψήφιοι, που καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα της Τσεχίας. Προγνωστικά δεν υπάρχουν, αφού ο Γιάροσλαβ Μπούρες, υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή, των Σοσιαλδημοκρατών, δεν έχει την υποστήριξη όλων των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Βασικοί αντίπαλοί του είναι ο Βάτσλαβ Κλάους, από την πλευρά της δεξιάς αντιπολίτευσης και ο Πετρ Πίτχαρτ των Χριστιανοδημοκρατών - κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βοημίας Μοραβίας θα είναι ο Μίροσλαβ Κριτσενέτσκι.

Σε συνέντευξή του σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μίροσλαβ Ράνσντορφ, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως ο Μίροσλαβ Κριτσενέτσκι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι, με την αποχώρηση του Βάτσλαβ Χάβελ από την Προεδρία, «θα απομακρυνθεί ένας από τους σημαντικότερους πολέμιους του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας». Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικά κόμμα (με 18,5%) και το μεγαλύτερο της χώρας από άποψη μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ