Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για το κανονάκι

Το κανονάκι, μουσικό όργανο προς εξαφάνιση, παρουσιάζεται στη Διεθνή Μουσική Συνάντηση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Εν Χορδαίς» σε συνεργασία με το Ανώτατο Κρατικό Κονσερβατουάρ του Λιβάνου, στη Βηρυτό. Οκτώ διακεκριμένοι εκτελεστές στο κανονάκι (ψαλτήριο) θα παρουσιάσουν δείγματα της υψηλής τέχνης και τεχνικής τους, από σήμερα μέχρι το Σάββατο, παραδίδοντας master classes σε σπουδαστές και εκτελεστές του οργάνου και συμμετέχοντας σε δυο συναυλίες. Η Συνάντηση περιλαμβάνει διαλέξεις για την εξέλιξη του οργάνου από τους μουσικολόγους και ερευνητές: Λάμπρος Λιάβας (Ελλάδα), Ruhi Ayankil (Τουρκία), Toufic Kerbage (Λίβανος), Salah Eddine Maraka (Ιορδανία), Mourad Sakli (Τυνησία).

Οι δεξιοτέχνες επιλέχθηκαν έτσι που να παρουσιαστούν «οι σχολές» και οι τάσεις, σήμερα, στη Μεσόγειο ως προς το ύφος, την τεχνική και το ρεπερτόριο του οργάνου. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο δεξιοτέχνης Απόστολος Τσαρδάκας.

Το κανονάκι, όργανο με πολλές ονομασίες (Qanun, kanun, canon, micanon, κανονάκι, kin, kinnor, τρίγωνον, ψαλτήριον, μάγαδις, σιμίκιον, νόμος, σύστημα κανόνων θεωρίας, σύστημα κανόνων δεξιοτήτων, ο μονόχορδος κανόνας του Πυθαγόρα και του Ευκλείδη) είναι γνωστό από αιώνες. Πλήθος αναφορών και εικόνες μαρτυρούν τη μακραίωνη ύπαρξή του, που συνδέεται με τη Μεσογείο, ενώ τα λεπτά ηχοχρώματά του εκφράζουν την ανατολίτικη ψυχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ