Παρασκευή 17 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάθε φέτος και χειρότερα...

Από «Το σπίτι με τα δώρα» (κρατικό βραβείο στο διαγωνισμό θεατρικού έργου)
Από «Το σπίτι με τα δώρα» (κρατικό βραβείο στο διαγωνισμό θεατρικού έργου)
Εχουν δει κι έχουν δει τα μάτια μας στη σκηνή έργα, που όχι μόνο δε θα έπαιρναν βραβείο από το κοινό, αλλά και εντύπωση προκάλεσε πως κάποιοι τα ανέβασαν, ενώ μπορεί να έδωσαν και το έναυσμα σε κάποιους να γράψουν παρόμοια έργα. Κι αυτό το λέμε, γιατί προκαλεί έκπληξη, το γιατί, πάντα, στους περιβόητους διαγωνισμούς θεατρικών έργων, τα πράγματα είναι τόσο θλιβερά και κάθε φέτος και χειρότερα.

Το ελληνικό θεατρικό έργο φαίνεται πως δεν έχει καμιά τύχη να εξακολουθήσει να υπάρχει. Ούτε νέοι συγγραφείς πρόκειται να αναδειχτούν. Επομένως, τι νόημα υπάρχει στο να ταλαιπωρούνται κάποιοι, διαβάζοντας «φρικτά» έργα και κάποιοι άλλοι να νομίζουν ότι «γράφουν»; Αν έτσι είναι τα πράγματα - και δεν αμφισβητούμε τη γνώμη των αξιόλογων μελών των επιτροπών - όσοι ενδιαφέρονται για τη συνέχεια του ελληνικού θεατρικού έργου θα έπρεπε να φροντίσουν, με κάποιον τρόπο, είτε με σεμινάρια, είτε με κάποια σχολή -φτάνουν οι δραματικές σχολές- να καλλιεργήσουν το έδαφος για την ανάδειξη νέων θεατρικών συγγραφέων και τη συγγραφή νέων θεατρικών έργων. Αλίμονο, αν σταυρώσουμε τα χέρια, κόψουμε την ελπίδα στο αύριο και επιτρέψουμε με αυτό τον τρόπο να έχουν τύχη τα έργα μόνον όσων έχουν «κολλητό» σε κάποιο θέατρο ή έχουν λεφτά να ανεβάζουν ό,τι γράφουν.

Απ' όσο γνωρίζουμε, πάντως, οι επιτροπές έχουν καταθέσει προτάσεις, για να αποκτήσει νόημα ο διαγωνισμός, αλλά ουδέν νεότερο υπάρχει από το κέντρο λήψης αποφάσεων και έτσι λιμνάζει άλλος ένας θεσμός, που υπάρχει, για να υπάρχει και όχι για να προσφέρει.

  • Το A΄ Βραβείο απονέμεται στον Βασίλη Κατσικονούρη για το «Καλιφόρνια Ντρήμιν» (χρηματικό έπαθλο 8.804 ευρώ).
  • Το Β΄ Βραβείο στον Νίκο Καμτσή για το έργο του «Χορεύοντας αλλού» (4.402).
  • Το Γ΄ Βραβείο του διαγωνισμού δεν απονέμεται.

Η Επιτροπή (Δημήτρης Κεχαΐδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώργος Αρμένης, Γιάννης Μαργαρίτης, Ηρακλής Λογοθέτης), αξιολογώντας τα 41 υποψήφια έργα διαπίστωσε: Από το σύνολο των 41 έργων η Επιτροπή ξεχωρίζει δύο έργα, που νομίζει ότι μπορούν να παρασταθούν με αξιώσεις, αφού διαθέτουν ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τον σύγχρονο θεατή, ανάπτυξη χαρακτήρων, θεατρικό διάλογο και σκηνική οικονομία. Στα υπόλοιπα έργα εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να παρατηρούνται τα ίδια προβλήματα, όπως κάθε χρόνο. Δηλαδή, απομιμήσεις αρχαίων έργων και μεγάλη επίδραση τηλεοπτικών σεναρίων (μελοδραματισμοί, ευκολίες, ξύλινη γλώσσα, έλλειψη σκηνικής δράσης). Φέτος, υποβλήθηκαν κάποια έργα, στηριγμένα στη θεματολογία της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά χωρίς περαιτέρω θεατρική ανάπτυξη και δραματουργική αξία.

Στο διαγωνισμό για νέους θεατρικούς συγγραφείς δεν απονέμεται, κατά πλειοψηφία, κανένα βραβείο. Η Επιτροπή (Σωτηρία Ματζίρη, Ανδρέας Στάικος, Πέπη Οικονομοπούλου, Νίκος Διαμαντής, Αννίτα Δεκαβάλλα) δεν απονέμει κανένα βραβείο, με το σκεπτικό ότι η συνολική εικόνα των υποψήφιων έργων παρουσιάζει την ίδια ιδιομορφία και, παρά την αυξημένη συμμετοχή φέτος, η ποιότητα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Μετά από χρόνια, φέτος, στο διαγωνισμό συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου απονέμεται, ομόφωνα:

  • Το A΄ Βραβείο στην Μάγια Δεληβοριά για το έργο «Ο ιππότης της αγάπης» (7.337 ευρώ).
  • Το Γ΄ Βραβείο στη Βεατρίκη Κάντζολα - Σαμπατάκου («Το αστέρι που δεν ήθελε να πέσει», 2.935).
  • Το Β΄ Βραβείο του διαγωνισμού δεν απονέμεται.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους: Ζωρζ Σαρρή, Λήδα Πρωτοψάλτη, Δηώ Καγγελάρη, Σοφία Ζαραμπούκα και Γιάννη Καλατζόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ