Παρασκευή 17 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρω... πυρετός για την Πάτρα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
Η προετοιμασία υποψηφιότητας της Πάτρας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» το 2006 ήταν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης στο ΥΠΠΟ, υπό την προεδρία του Ε. Βενιζέλου, με τη συμμετοχή και του δημάρχου Πατρέων, Α. Καράβολα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στη σύσκεψη «ολοκληρώθηκε η προετοιμασία για την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Πάτρας στην Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας και Νεότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», στις 20/1, υπό την προεδρία του Μ. Ροκάρ. Στις 30/1, επιστημονικό και τεχνικό κλιμάκιο του ΥΠΠΟ θα επισκεφθεί την Πάτρα. Ο υπουργός Πολιτισμού στα μέσα Φλεβάρη θα παρευρεθεί στην «επίσημη σύσταση του φορέα διαχείρισης του πολιτιστικού και επικοινωνιακού προγράμματος», οπότε θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των πρόσθετων έργων πολιτιστικής υποδομής, πέραν όσων ήδη εντάσσονται στα «Ολυμπιακά» και τα «πολιτιστικά έργα» του Γ΄ ΚΠΣ.

Πίσω από αυτά τα «παχιά λόγια» κρύβεται η αγωνία της κυβέρνησης να «διασκεδαστούν» όσα ανέφερε σε έκθεσή της η επιτροπή κρίσης των υποψηφιοτήτων των πόλεων που θέλουν να ανακηρυχτούν «πολιτιστικές πρωτεύουσες» το 2006. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η επταμελής αρμόδια επιτροπή (από δύο μέλη έχουν το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών και ένα μέλος η Επιτροπή Περιφερειών της Κοινότητας), αν η Πάτρα οριστεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» το 2006, η Ευρώπη του πολιτισμού και της κουλτούρας θα «αυτοϋποτιμηθεί». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την επιτροπή, τα σχέδια πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πάτρας πάσχουν από «έλλειψη φιλοδοξίας και σημασίας» και δε διαθέτουν σχεδόν καμία ευρωπαϊκή διάσταση, ενώ δεν περιγράφεται λεπτομερώς η χρηματοδότησή τους. Προστίθεται ότι η πόλη δε διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το - μάλλον ρητορικό - ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα «τρέξει» να στήσει - πανάκριβα - «πανηγύρια» ενταγμένα στο αισθητικό και ιδεολογικό πλαίσιο της ΕΕ, ώστε η ΕΕ να πειστεί ότι η υποψήφια ελληνική πόλη διαθέτει ...«ευρωπαϊκή διάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ