Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ
Παραμένει στα χέρια του υπουργού Τύπου

Στα χέρια του υπουργού Τύπου και της κυβέρνησης, παραμένει ουσιαστικά ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, όπως φαίνεται και από το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο αφορά στην «Οργάνωση και λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης».

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 29 άρθρα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση αποσκοπεί στην «αναβάθμιση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας», προτείνοντας, στο τμήμα Α΄, μια σειρά σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το τμήμα Β΄ του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα του ευρύτερου τομέα των ΜΜΕ. Και στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά ΠΔ, που θα εκδίδονται από τον υπουργό Τύπου. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας είχε εξαγγείλει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ρύθμιση για ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ η διάρκεια των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, δε θα είναι για τέσσερα χρόνια αλλά για έξι. Σχετικά με τον τρόπο που θα χορηγούνται οι ραδιοφωνικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι αυτό θα γίνεται με ΠΔ, που θα εκδίδεται ύστερα από πρόταση των υπουργών Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με το ΠΔ μπορεί να καθορίζεται αριθμός αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών με «εκπομπή σε συχνότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται σε περισσότερους από έναν χάρτες συχνοτήτων που διαμορφώνονται για κάθε νομό σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση». Η άδεια για τη χρήση των συχνοτήτων «χορηγείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ύστερα από δημόσια διαγωνιστική διαδικασία». Με το ίδιο μάλιστα ΠΔ μπορεί να καθορίζονται «ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις και να ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα», σχετικά με τη χορήγηση των ραδιοφωνικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Το άρθρο 21 αναφέρεται στις συμβάσεις ενεχυρίασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων. Προτείνεται, η εξομοίωση του καθεστώτος του ενεχυρούμενου δανειστή με αυτό του μετόχου ή του εταίρου επιχείρησης ΜΜΕ σε περίπτωση που οι ενεχυριαζόμενες μετοχές υπερβαίνουν το 5% το μετοχικού κεφαλαίου, θέμα που αφορά και τον ενεχυρούχο δανειστή που έχει δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση εταιρίας ΜΜΕ. Οι εν λόγω συμβάσεις θα πρέπει να γνωστοποιούνται «με ποινή ακυρότητας», εντός δέκα ημερών όχι μόνο στο ΕΣΡ, αλλά και στο υπουργείο Τύπου.

Το υπουργείο Τύπου δεν εκχωρεί όπως φαίνεται όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, επικαλούμενο τη διασφάλιση τη διαφάνειας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η απόκτηση από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με μια ή περισσότερες συμβάσεις ή άλλες πράξεις μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, που υπερβαίνουν το 5% του κεφαλαίου επιχειρήσεων ΜΜΕ που υπάγονται σε διατάξεις του νόμου 3021 του 2002, «ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τύπου όσον αφορά τη συνδρομή των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των μέσων χρηματοδότησης των αντίστοιχων επιχειρήσεων, καθώς και την αποφυγή συγκέντρωσης στον ίδιο ή στον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης».

Σε ό,τι αφορά στις εταιρίες ΜΜΕ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, έγκριση απαιτείται για μεταβιβάσεις μετοχών που ξεπερνούν το 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διάταξη για το ασυμβίβαστο του παραγωγού οπτικοακουστικών έργων ή του μετόχου ή εταίρου ή μέλους οργάνου διοίκησης εταιρίας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, με τις ιδιότητες του «απασχολούμενου με οποιαδήποτε νομική σχέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και του ιδιοκτήτη ή μετόχου ή εταίρου ή μέλους οργάνου διοίκησης ή εργαζομένου διαφημιστικής επιχείρησης». Το άρθρο 27 αναφέρεται στις εταιρίες που παρέχουν διαφημιστικές υπηρεσίες στον ευρύτερο δημόσιο φορέα. Μεταξύ άλλων, εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες, προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο διαφημιστών του Δημοσίου. Οι εταιρίες που εγγράφονται στο μητρώο είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το αργότερο εντός δέκα ημερών τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τύπου για κάθε μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, συγχώνευση του «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων» και του «Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Συγχωνεύονται σε μία Ανώνυμη Εταιρεία το σύνολο των μετόχων της οποίας ανήκει στο δημόσιο. Συνιστάται επίσης νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ινστιτούτο Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης», το οποίο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ. Το Ινστιτούτο του υπουργείου δημιουργείται, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με στόχο την «παρακολούθηση, μελέτη, έρευνα και επεξεργασία θεμάτων σχετικά με το νομικό και θεσμικό καθεστώς του ευρύτερου τομέα των ΜΜΕ». Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένα ακόμη ΠΔ από τον... υπουργό Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ