Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Βλέπουν το πετρέλαιο και στα 38 δολάρια

Τις εκτιμήσεις της για τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ, σε συνάρτηση με την τιμή του πετρελαίου και τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο φόντο και του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του Ιράκ, δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της «Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης», που βασίζεται στις ροές κεφαλαίων στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, το ευρώ θα ανατιμηθεί προσωρινά στο επίπεδο του 1,1 δολαρίων και τελικά θα σταθεροποιηθεί κοντά στα 1,06 δολάρια. Για το πετρέλαιο η Εθνική Τράπεζα προβλέπει δυο σενάρια, με 25 και 38 δολάρια το βαρέλι, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κρίσης.

Στην περίπτωση, που όπως αναφέρουν οι ίδιοι, «η κρίση στο Ιράκ λήξει σχετικά ανώδυνα» το πετρέλαιο θα σταθεροποιηθεί στα 25 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2003. Αντίθετα, στην περίπτωση που η κρίση θα έχει διάρκεια - είναι το «λιγότερο πιθανό σενάριο» - η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 38 δολάρια το βαρέλι και «θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους».

Στην πρώτη περίπτωση (25 δολάρια το βαρέλι) η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη παραμένει στο 1,8% καθώς «η αυξητική επίδραση από την άνοδο του πετρελαίου αντισταθμίζεται από την επίδραση της ανατίμησης του ευρώ», ενώ ο «ρυθμός ανάπτυξης» στην ευρωζώνη (δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ) θα πέσει στο 1,3% (από 1,5%). Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 εκατοστά της μονάδας και όπως αναφέρουν «πιθανότατα» τον προσεχή Μάρτη.

Με βάση το δεύτερο σενάριο (με το πετρέλαιο να φτάνει και να παραμένει στα 38 δολάρια το βαρέλι) η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα σημείωση ραγδαία υποχώρηση στο 0,8% και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,3%. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα κόψει τα επιτόκια κατά 75 εκατοστά της μονάδας, δηλαδή στο 2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ