Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επιστροφή στο - ακόμα πιο αιματηρό - μέλλον

Οι καταστροφές σπιτιών Παλαιστινίων μαχητών συνεχίζονται στη Χεβρώνα...

Associated Press

Οι καταστροφές σπιτιών Παλαιστινίων μαχητών συνεχίζονται στη Χεβρώνα...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΤΖΕΝΙΝ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αλλοι δυο Παλαιστίνιοι, ο «καταζητούμενος μαχητής της Χαμάς Ιγιαντ Μούσα» και ένας πυροσβέστης που βρέθηκε στη γραμμή πυρός, έπεσαν νεκροί στην Τζενίν από ισραηλινά πυρά χτες, Παρασκευή, στη συνέχιση των επιχειρήσεων του στρατού του Αριέλ Σαρόν που έχουν το χαρακτήρα «προληπτικού πολέμου» κατά των «τρομοκρατών» Παλαιστινίων, αλλά και κάθε άλλης μορφής αντίστασης του παλαιστινιακού λαού εναντίον της επανεπιβληθείσας στρατιωτικής κατοχής των εδαφών τους.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις στη Χεβρώνα συνεχίζονταν με 6 νέες συλλήψεις την Παρασκευή, μετά από εκείνες της Πέμπτης στην Τουλκαρέμ, με δύο νεκρούς, στη Γάζα, με τρεις νεκρούς, και σε άλλες πόλεις, με δεκάδες τραυματίες. Οι επιχειρήσεις της Πέμπτης, που εκτός των άλλων συμπεριέλαβαν την καταστροφή της υπαίθριας αγοράς στη Χεβρώνα, αποτελούν, κατά τη φρασεολογία της Ουάσιγκτον Ποστ, το είδος «της σκληρής στρατιωτικής απάντησης στην τρομοκρατία και άλλες μορφές πάλης κατά της ισραηλινής κατοχής που έχει στερεώσει τη φήμη του Σαρόν στους ψηφοφόρους». Δεν είναι μόνο αυτό: ο Σαρόν απέρριψε την πρόσκληση του Αραφάτ για «άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών». Ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ σχολίασε ότι «αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στη Χεβρώνα και τη Γάζα και την Τουλκαρέμ και την Τζενίν θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε τις επόμενες βδομάδες και τους επόμενους μήνες». Οι νεκροί της παλαιστινιακής πλευράς έχουν ξεπεράσει τους 1.800, ωστόσο ο Σαρόν δεν έχει χορτάσει αίμα: εξάλλου, τον περασμένο Μάρτη, είχε εξηγήσει το πολιτικό του σκεπτικό: «ο στόχος είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των απωλειών στην άλλη πλευρά. Μόνο αφού τους τσακίσουμε θα μπορούμε να διεξάγουμε συνομιλίες».

... όπως και οι καθημερινές οδομαχίες ανάμεσα στα παιδιά και τα άρματα μάχης

Associated Press

... όπως και οι καθημερινές οδομαχίες ανάμεσα στα παιδιά και τα άρματα μάχης
Εκτός των άλλων αν ο Σαρόν σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους Εργατικούς, θα μπορέσει να αποσπάσει κοινοβουλευτική έγκριση για το σχέδιό του να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη - κάτι που, όπως θυμίζει χτεσινό άρθρο των Νιου Γιορκ Τάιμς, έχει πει επανειλημμένως ότι προτίθεται να κάνει.

Παζάρια

Στο εσωτερικό ισραηλινό πολιτικό σκηνικό, συνεχιζόταν χτες η φιλολογία περί σχηματισμού «ευρέως συνασπισμού», με τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό Σαρόν να προτείνει, κατά πληροφορίες της Χα' αρέτζ, στον Τόμι Λάπιντ του Σινούι να συστήσουν μια κυβέρνηση «της δεξιάς» χωρίς συμμετοχή των Εργατικών, αλλά ούτε και των «ακροδεξιών» κομμάτων, με την εξαίρεση του κόμματος του Ενωμένου Ιουδαϊσμού του Τορά. Πάντως, την ερχόμενη Δευτέρα, ο Σαρόν συναντάται με τον ηγέτη των ΕργατικώνΑμράμ Μίτζνα (ο οποίος αντιμετωπίζει, από πλευράς του, το ενδεχόμενο «να διασπαστεί το Εργατικό Κόμμα» λόγω των διαφωνιών σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στην επόμενη κυβέρνηση) ενώ μέσα στην επόμενη βδομάδα ο πρόεδρος Μοτζέ Κατζάβ θα ζητήσει από το Σαρόν να σχηματίσει κυβέρνηση εντός 28 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ