Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη έκρηξη και συνέχιση των «ερευνών»

Τα συντρίμμια. Η πτώση του αμερικανικού «UH-60 Black Hawk» προχτές είχε, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τέσσερις νεκρούς

Associated Press

Τα συντρίμμια. Η πτώση του αμερικανικού «UH-60 Black Hawk» προχτές είχε, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τέσσερις νεκρούς
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΑΜΠΑ.--

Δεκαοκτώ Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν όταν λεωφορείο έπεσε σε νάρκη, που κατά την αστυνομία είχαν τοποθετήσει «άνδρες της "Αλ-Κάιντα"», κοντά στην Κανταχάρ, χτες, ενώ η καταδίωξη, νοτιότερα, των αγνώστων μαχητών συνεχιζόταν. Στο μεταξύ, γινόταν γνωστό πως από την προχτεσινή πτώση του ελικοπτέρου «Black Hawk» των αμερικανικών δυνάμεων υπάρχουν «τουλάχιστον» τέσσερις νεκροί.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν αυτή τη βδομάδα κορυφώθηκε χτες με την πιο πολύνεκρη ενέργεια «ανδρών της "Αλ Κάιντα"» εδώ και μήνες, σύμφωνα με το «Ρόιτερ». Λεωφορείο έπεσε σε νάρκη που ήταν συνδεδεμένη και με άλλο εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα ο δρόμος να μετατραπεί σε δαντική κόλαση: σύμφωνα με αυτόπτες, η έκρηξη διέλυσε το όχημα σκορπίζοντας συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη σε μεγάλη απόσταση. Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κανταχάρ Καλίντ Παστούν, δήλωσε ότι οι νεκροί είναι 18 και ο αριθμός «αναμένεται να αυξηθεί».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κανταχάρ Ουστάντ Ναζίρ Τζαν, πάντως, δεν ήταν καθόλου σίγουρος ποιος τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. «Θα μπορούσαν να είναι οι Ταλιμπάν, ή ο Γκουλμπουντίν (Χεκματιάρ), γιατί η "Αλ-Κάιντα" είναι τελειωμένη ιστορία», είπε.

Πρόκειται για το χειρότερο συμβάν από την 5η Σεπτεμβρίου, όταν εξερράγη αυτοκίνητο - βόμβα στην Καμπούλ με αποτέλεσμα 26 άνθρωποι να βρουν το θάνατο, ενώ την ίδια εκείνη ημέρα είχε σημειωθεί απόπειρα κατά της ζωής του Χαμίντ Καρζάι.

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν, και χτες, οι έρευνες κοντά στο Σπιν Μπολντάκ, όπου στις άγριες μάχες στις αρχές της βδομάδας σκοτώθηκαν 18 ένοπλοι. «Ισως ο φόβος των Αμερικανών να έχει σβήσει», σχολίαζε ένας αναλυτής στο «Ρόιτερ», αιτιολογώντας την εκτίμησή του λέγοντας ότι «οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο συχνές». Πρόσθετο στοιχείο είναι πως η πτώση του ελικοπτέρου «UH-60 Black Hawk» κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ με «τουλάχιστον» τέσσερις νεκρούς, προχτές, ενδέχεται, να οφείλεται σε «πυρά από το έδαφος».

Ο Χαμίντ Καρζάι πάντως, δραττόμενος της ευκαιρίας των εξελίξεων, κάλεσε για «μεγαλύτερες ενισχύσεις των ξένων δυνάμεων στη χώρα»!

Η αναζωπύρωση των μαχών σε αυτή την περιοχή του Αφγανιστάν θέτει ζήτημα και για το γειτνιάζον Πακιστάν: είναι στις περιοχές της επαρχίας Μπαλουχιστάν και της Επαρχίας της Βορειοδυτικής Μεθορίου, κατά αμερικανικές πηγές, που οι Ταλιμπάν και τα μέλη της «Αλ-Κάιντα» έχουν βρει «καταφύγιο» και «αναδιοργανώνονται»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ