Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Τα συλλογικά αντίποινα συνεχίζονται...

Οι εισβολές των ισραηλινών τανκς στα παλαιστινιακά εδάφη, καθημερινό φαινόμενο

Associated Press

Οι εισβολές των ισραηλινών τανκς στα παλαιστινιακά εδάφη, καθημερινό φαινόμενο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΛΚΙΓΙΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χτες στην κατεδάφιση του σπιτιού του Μπάχα Σαΐντ, νεκρού «Παλαιστίνιου μαχητή» της Φατάχ, στη Λωρίδα της Γάζας - με αποτέλεσμα η γηραιά θετή του μητέρα, που βρισκόταν στο εσωτερικό του κτίσματος, να βρει το θάνατο, καθώς σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές έπασχε από κώφωση και «δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις να απομακρυνθεί». Την ίδια ώρα στην Καλκίγια της Δυτικής Οχθης, στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα, διότι κατά την εκδοχή του επιτελείου «φιλοξενούσε τρομοκράτες», ένας εικοσάχρονος αστυνομικός έπεφτε νεκρός. Η εκδοχή των Ισραηλινών ήταν ότι «δε σταμάτησε όταν του φώναξαν». Στη Νάμπλους, επίσης, ένας 18χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στους οποίους πέταξε πέτρες...

Οι νέες εισβολές, μάχες και κατεδαφίσεις σπιτιών στα κατεχόμενα αποτελούν, κατά το σχόλιο του «Ρόιτερς», φυσική συνέχεια της «σκληρής πολιτικής» του Αριέλ Σαρόν και του Λικούντ, που «επιβραβεύτηκε» στις πρόσφατες εκλογές. Μέρος της είναι η στρατηγική των κατεδαφίσεων των κατοικιών, με άλλα λόγια τα συλλογικά αντίποινα που εφαρμόζει η ισραηλινή πολιτική ηγεσία (σε πείσμα κάθε διεθνούς συνθήκης περί αμάχων σε καιρό ένοπλης σύρραξης. Αδιάφορο για τον Σαρόν, που πρόσφατα είπε εξάλλου πως το Κουαρτέτο των μεσολαβητών - ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ - «δεν πρέπει να το παίρνει κανείς στα σοβαρά»).

Στη βόρεια Γάζα, στο στρατόπεδο προσφύγων της Καν Γιουνίς, τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών και νοσοκομειακές πηγές, από πυρά άρματος μάχης. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι υπήρξαν πυρά, ανέφερε πάντως ότι υπήρξαν «συλλήψεις τρομοκρατών» σε επιχειρήσεις του στην περιοχή. Ο απολογισμός της νέας Ιντιφάντα σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Ρόιτερς» φθάνει από το 2000 τους 1.813 Παλαιστίνιους και τους 698 Ισραηλινούς.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες του Σαρόν να συμπαρασύρει όλη την ισραηλινή κοινωνία στην πολεμόχαρη πολιτική του, που έχει κατά δήλωσή του στόχο «να τσακίσει τον εχθρό», υπάρχουν ενδείξεις εσωτερικών αντιθέσεων στο Ισραήλ: Χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομες τις διατάξεις περί του «ειδικού στρατιωτικού εντάλματος», το οποίο επιτρέπει στο στρατό να κρατά για 12 ημέρες «υπόπτους» χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να δουν, καν, δικηγόρο. Παρ' όλα αυτά, αποφάσισε να δώσει στον ισραηλινό στρατό περιθώριο 6 μηνών για να συμμορφωθεί προς τα διεθνή δικαιικά πλαίσια - ουσιαστικά επιτρέποντας τη συνέχιση της πρακτικής.

Χτες αποδεσμεύτηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ στοιχεία που τεκμηριώνουν την ένταση του εποικισμού, παρά τις δεσμεύσεις ότι κάτι τέτοιο δε θα γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που καλούν να σταματήσει η πρακτική. Κατά τα στοιχεία του υπουργείου, που επικαλείται το «Palestinian Chronicle» η αύξηση των εποικισμών έφθασε το 2002 το 6%. Τουλάχιστον 226.028 έποικοι ζουν παράνομα σε κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση «Peace Now», η κυβέρνηση Σαρόν ξόδεψε κάπου 500 εκατομμύρια δολάρια για να χτίσει νέους εποικισμούς το 2001.

Αλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια από τον ισραηλινό προϋπολογισμό πάνε στην κατασκευή του «τείχους», για να αποκλείεται - κατά το μεγαλόπνοο σχέδιο του Σαρόν και των συν αυτώ - η είσοδος «τρομοκρατών και βομβιστών». Οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν το έργο «τείχος Απαρτχάιντ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ