Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ηλεκτρική ενέργεια παράγουν ξανά οι πυρηνικοί σταθμοί

Από το άνοιγμα της διασυνοριακής οδού

Associated Press

Από το άνοιγμα της διασυνοριακής οδού
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την επαναλειτουργία πυρηνικών σταθμών για ειρηνικούς σκοπούς και δη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στην προσπάθεια των ΗΠΑ να προωθήσουν την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποίησε πως εάν τελικώς συμβεί κάτι τέτοιο η Πιονγιάνγκ, δε θα αναγνωρίσει τις όποιες αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού... Απέναντι, σ' αυτές τις δύο εξελίξεις, η Ουάσιγκτον δεν αντέδρασε άμεσα (ενδεχομένως γιατί επί του παρόντος έχει ρίξει όλο το βάρος στον πόλεμο κατά του Ιράκ...). Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, κληθείς να σχολιάσει την επανενεργοποίηση των πυρηνικών σταθμών της ΛΔ Κορέας, αρκέστηκε στην ακόλουθη στερεότυπη «παρατήρηση»: «Η Πιονγιάνγκ κάνει ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για τη διεθνή της απομόνωση...».

Για την παραγωγή ηλεκτρισμού

«Η ΛΔ Κορέας θέτει τώρα σε λειτουργία τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την επανέναρξή τους... Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας έχει ήδη διακηρύξει πως η πυρηνική της δραστηριότητα θα περιοριστεί μόνον για ειρηνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρισμού στο παρόν στάδιο», μετέδιδε χτες το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο τις ακριβείς δηλώσεις μη κατονομασθέντος εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ο ίδιος αξιωματούχος έσπευσε, σε επόμενο σημείο, να επικρίνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν τη συζήτηση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και το διεθνή οργανισμό στην περίπτωση που τελικώς ενδώσει (και σ' αυτές...) τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον...

«Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπεύθυνο για θέματα παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, δεν αποκηρύξει την αμερικανική λανθασμένη πολιτική για την Κορεατική Χερσόνησο, τότε θα αποδειχθεί η μεροληψία του. Σ' αυτή την περίπτωση η ΛΔ Κορέας, δε θα αναγνωρίσει τις αποφάσεις του...».

Νοτιοκορεάτες ταξιδιώτες
στη ΛΔ Κορέας...

Οι παραπάνω ανακοινώσεις μα και προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ σημειώθηκαν παράλληλα με το - μετά από μισό αιώνα...- άνοιγμα της πρώτης διασυνοριακής οδικής διόδου που θα συνδέει αμφότερες τις χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου. Μάλιστα, μ' αυτή την αφορμή, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης απηύθυνε κάλεσμα για την καταβολή ακόμη περισσότερων προσπαθειών προς την κατεύθυνση συμφιλίωσης της Νότιας με τη ΛΔ Κορέας...

Νωρίτερα, αναφέρθηκε πως δέκα τουριστικά λεωφορεία με 107 Νοτιοκορεάτες ταξιδιώτες κατέφταναν στο μαγευτικό βορειοκορεατικό ορεινό θέρετρο του «Ορους Διαμάντι» για λόγους αναψυχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ