Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
AEK
Αποτυχία στην αποτυχία...

Την αποτυχία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και τις καθοριστικές ευθύνες της κυβέρνησης στη δημιουργία και συντήρηση της κατάστασης που βιώνει και η ΑΕΚ, ουσιαστικά παραδέχτηκε - μάλλον ασυνείδητα - ο ασκών χρέη προέδρου στην ΠΑΕ, Γ. Γρανίτσας. Χαρακτηριστικά ο «κιτρινόμαυρος» παράγοντας ανέφερε: «Υπάρχουν συσσωρευμένες απαιτήσεις που αφορούν τις διοικήσεις περίπου της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή από το 1992 ως το 2001»..! Ποτέ όμως δεν έγινε κάτι...

Πώς αναλύεται, κατά προσέγγιση αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, η «μαύρη τρύπα»; «Υπάρχουν λογιστικές διαφορές περίπου 6 δισ. δραχμών (3 δισ. το «καθαρό» ποσό και 3 δισ. τα πρόστιμα). Χρέη σε αλλοδαπούς παίχτες ή προπονητές ύψους περίπου 1 δισ. δρχ. και σε ημεδαπούς τρίτους πάνω από 350 εκατ. δρχ. Σημαντικό ποσό οφείλεται στους νυν «κιτρινόμαυρους» παίχτες. Εικονικά τιμολόγια περίπου 4,5 δισ. δρχ. τα οποία αφού περάστηκαν στον ισολογισμό στη συνέχεια ακυρώθηκαν (!). Επίσης βρέθηκαν χρωστούμενα ύψους περίπου 7 δισ. δρχ. σε συνδεδεμένες εταιρίες από τις λεγόμενες ταμειακές διευκολύνσεις.

Ο σχολιασμός του κυρίου Γρανίτσα είναι αποκαλυπτικότατος για το σύστημα: «Θα δούμε αν θα μετοχοποιηθούν. Δε διανοείται πάντως κανείς ότι η ΑΕΚ θα τα επιστρέψει είτε τα έχουν βάλει, είτε όχι»... Ολα τα παραπάνω, χωρίς να υπολογίζεται ο έλεγχος της τελευταίας περιόδου χρήσης που κατά το σχετικό με το αντικείμενο προεδρεύοντα «θα μεγαλώσει το ποσό αλλά μπορεί ν' αναδείξει αξιόποινες πράξεις»... Ο προεδρεύων την ΠΑΕ προέβη σε σοβαρότατες καταγγελίες και για τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου, Κ. Σαχανίδη: «Εχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της ΑΕΚ. Εκανα δυο προσφυγές, για να γίνει έλεγχος, με την αιτιολογία των χρημάτων που χρωστάει η ΠΑΕ στην Ερασιτεχνική. Μιλήσαμε προσωπικά και τον είχα ενημερώσει τι να ελέγξει. Δε βρήκε τίποτα και ποτέ δε μου κοινοποίησε το (σ.σ. πρώτο) πόρισμα».

Για να αποφευχθεί η - με τα ως τώρα δεδομένα - «επόμενη μέρα» (πτώχευση) στην ΑΕΚ, ο Γ. Γρανίτσας έθεσε ένα σαφέστατο εκβιαστικό δίλημμα στους μετόχους: «Εχουν μερίδιο ευθύνης. Πρέπει να το καταλάβουν πρώτα αυτοί και να βοηθήσουν αλλιώς θα χάσουν όλα τα λεφτά τους». Και πρόσθεσε στο επιχείρημα το αίτημα της «ισονομίας στην παρανομία», ως εκπρόσωπος των παραγόντων του επαγγελματικού αθλητισμού, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Μοναδική λύση που υπάρχει είναι να γίνει ρύθμιση. Για τελευταία φορά (σ.σ. «κλασικός» ισχυρισμός). Ετσι το κράτος θα πάρει σημαντικό μέρος των οφειλομένων. Δεν είναι ιδιαίτερη χάρη, τέτοιες γίνονται στον ιδιωτικό τομέα που χρωστάει πολλαπλάσια. Αλλιώς θα υπάρξει πτώχευση και το κράτος δε θα πάρει τίποτα».


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ