Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
Αντιδρούν οι φοιτητές στην κατάργησή του

Αντιδράσεις στο φοιτητικό κόσμο ξεσηκώνει η δρομολόγηση κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου στις φοιτητικές εστίες, που ήρθε στη δημοσιότητα μετά από γνωμοδότηση- απάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Κρουσταλλάκη, σε ερώτηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το αν καλύπτεται από το άσυλο η Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ), που βρίσκεται στου Ζωγράφου.

Στην απάντησή του ο Ε. Κρουσταλλάκης αναφέρει: «Ο χώρος της Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που περιλαμβάνεται στην περίφρακτη έκταση της Πανεπιστημιούπολης, δεν καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, υπό την έννοια ότι στο χώρο αυτό δεν πραγματοποιείται ακαδημαϊκή διδασκαλία, ούτε επιστημονική αναζήτηση και έρευνα και, συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος για ελεύθερη διακίνηση σ' αυτόν ιδεών και για κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Πρόκειται για ένα σκεπτικό που δεν αφορά στενά τη ΦΕΕΜΠ, αλλά συνολικά το χαρακτήρα των φοιτητικών εστιών.

Απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, που χτυπάει καίρια έναν θεσμό ο οποίος κατακτήθηκε πραγματικά με αίμα, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ήταν η πρώτη που έβγαλε σχετική ανακοίνωση και την κυκλοφόρησε πλατιά στους φοιτητές, ενημερώνοντάς τους, τονίζοντας ότι «δε θα περάσει» και καλώντας όλους τους συλλόγους: «Να καταδικάσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο. Να υπερασπιστούν το άσυλο με το δυνάμωμα της συλλογικής δράσης και των αγώνων».

Αντίστοιχα, ανακοίνωση εξέδωσε χτες η ΠΑΣΠ, η οποία διαφωνεί με το σκεπτικό του εισαγγελέα και σημειώνει ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη φοιτητική κοινότητα η οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσης και έμμεσης κατάργησης» του ασύλου καθώς και ότι προτίθεται να αντιτεθεί αγωνιστικά σε κάθε μέτρο κατάργησής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ