Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Στο «Ινστιτούτο» των... διασταυρώσεων

Είναι και αυτό μία είδηση (!), ότι επιτέλους, ο υπουργός Τύπου μετά και από την «πικρία» που εξέφρασε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή ν' αποστείλει στο ΕΣΡ, το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν και το ΕΣΡ, το οποίο όπως είπε χθες ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης, αφού πλέον έχει ολόκληρο το νομοσχέδιο στα χέρια του θα κάνει τις παρατηρήσεις του. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ έκανε αναφορά στο «Ινστιτούτο Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης» το οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο γεννά πολλά ερωτήματα σε σχέση με το ρόλο και τον έλεγχο του υπουργείου στο χώρο των ΜΜΕ, το «Ινστιτούτο» θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ. Σκοπός του Ινστιτούτου του υπουργείου Τύπου μεταξύ άλλων, θα είναι η «παρακολούθηση, μελέτη, έρευνα και επεξεργασία θεμάτων σχετικά με το νομικό και θεσμικό εν γένει, καθεστώς του ευρύτερου τομέα των μέσων ενημέρωσης».

Χτες το ΕΣΡ επρόκειτο να δώσει στη δημοσιότητα το μετοχολόγιο των τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Η Ολομέλεια του ΕΣΡ, όπως είπε ο Ιωάννης Λαμπρίδης, αποφάσισε να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια, διότι δεν έχει γίνει πλήρης επιβεβαίωση και διασταύρωση των στοιχείων. Μάλιστα, όπως σημείωσε, ορισμένα από τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο ΕΣΡ δημιουργούν ερωτήματα και για το λόγο αυτό το ΕΣΡ έχει δώσει «εύλογη προθεσμία» σε τηλεοπτικούς σταθμούς να στείλουν τα σχετικά στοιχεία.

Σε σχέση με τα πιστοποιητικά διαφάνειας που πρέπει να σημειωθεί ότι είναι βασικό «κλειδί» για το ασυμβίβαστο, ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε πως το ΕΣΡ διασταυρώνει τα στοιχεία που αποστέλλονται από δημόσιες αρχές και υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η εταιρία «Ακτωρ» του Ομίλου Μπόμπολα και το ΕΣΡ έδωσε το πιστοποιητικό διαφάνειας μετά από αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το θέμα της εταιρίας «Ακτωρ» έχει προσφύγει στο ΣτΕ η εταιρία «Μηχανική» του Προδρόμου Εμφιετζόγλου επικαλούμενη την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το «βασικό μέτοχο». Ο Ιωάννης Λασκαρίδης σημείωσε ότι το ΕΣΡ δε «συγκαλύπτει κανένα» και πως είναι «αναγκασμένο να εφαρμόσει το νόμο». Αναφερόμενος επίσης στο Κλιμάκιο Διαφάνειας, είπε ότι το μέλος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης τελικά παραμένει στο κλιμάκιο αλλά θα αποστείλει προς τον πρόεδρο υπόμνημα. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης ισχυρίστηκε ότι ο Ρ. Μορώνης θέτει θέμα καλύτερης οργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του Κλιμακίου. Ο Ρ. Μορώνης δε θέλησε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν κάνω κανένα σχόλιο».

Σε σχέση με 22 ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι εκπέμπουν από τον Υμηττό και σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δημιουργούν προβλήματα στο αεροδρόμιο, το ΕΣΡ απέστειλε στις 23 Γενάρη έγγραφο προς το υπουργείο Μεταφορών. Στο έγγραφο μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν νόμιμα και ζητά από το υπουργείο Μεταφορών ενημέρωση, εάν έχει συγκροτηθεί ή πότε θα συγκροτηθεί πάρκο κεραιών για τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ