Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κούβα ... της Αθήνας

Η ταινία του Αλέξη Τσάφα, «Χορεύοντας με τον Raidel», θα αρχίσει να προβάλλεται από 21/2 στον κινηματογράφο «Αστυ» της Αθήνας και «Κολοσαίον» της Θεσσαλονίκης. Θα προηγηθεί μια προβολή στις 16/2, 2.30μ.μ., στο «Ιντεάλ», ενώ χτες πραγματοποιήθηκε η δημοσιογραφική προβολή της.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην κουβανική κοινότητα της Αθήνας. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την κάμερα, για να καταγράψει στιγμές συγκίνησης, χαράς, παράπονου, αξιοπρέπειας και αισιοδοξίας, ενώ η ταινία λειτουργεί ως ένα ελεύθερο «βήμα» έκφρασης της κουβανέζικης παροικίας. «Εκεί όπου ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση εναλλάσσεται με την ενστικτώδη έκφραση των συναισθημάτων μέσα από τη μουσική και το χορό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συνοδευτικό κείμενο της ταινίας.

Στο υπόλοιπο κινηματογραφικό «μέτωπο» συνεχίζεται το πρόγραμμα «Κυριακάτικες συναντήσεις με το σινεμά της λογοτεχνίας», που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στον κινηματογράφο «Απόλλων». Στις 16/1, 11.30μ.μ. θα προβληθεί η ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, «Η τελετή» που βασίζεται στο βιβλίο της Ρουθ Ρέντελ, «Τυφλή ετυμηγορία». Η ταινία απέσπασε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την Ιζαμπέλ Ιμπέρ στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1995.

Οι «Μουσικές Τρίτες» στον κινηματογράφο «Τριανόν» συνεχίζονται με το πρόγραμμα «Νότα Ιταλιάνα» και την προβολή της ταινίας του Μπενουά Σακό, «Τόσκα» (2001) βασισμένη στη γνωστή όπερα του Πουτσίνι, στις 18/2, 9 μμ. Το μουσικό μέρος της βραδιάς ανήκει στην Ορχήστρα των Χρωμάτων με μουσική Ιταλών συνθετών. Οι «Ελληνικές Τετάρτες» στον κινηματογράφο «Ανδόρα» θα προβάλλουν στις 19/2 τις ταινίες: «Μαύρο γάλα» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, «Ο αδελφός μου κι εγώ» του Αντώνη Κόκκινου και «Γλυκιά συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη.

Τέλος, το πρόγραμμα προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών έχει ως εξής: Αύριο: «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Δον Κιχώτης» του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ. 17/2: «Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Αρσενικό - Θηλυκό» του Γκοντάρ. 20/2: «Ο βυσσινόκηπος» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Οι τρεις αδερφές» του Σ. Σαμζόνοφ. 24/2: «Ο κήπος του θεού» του Τάκη Σπυριδάκη, «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Κλάιστ» του Φασμπίντερ. 27/2: «Μια τόσο μακρινή απουσία» του Σταύρου Τσιώλη, «Αγάπη για έναν κρατούμενο» του Κάρολι Μακ. Οι προβολές γίνονται στην αίθουσα της ΕΕΣ (Τοσίτσα 11) και αρχίζουν στις 7μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ