Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ»
Ιδιωτικοποιήθηκε και με τη... βούλα

Στα χέρια του Ολυμπιακού πλέον το στάδιο «Καραϊσκάκη»

Sportidea

Στα χέρια του Ολυμπιακού πλέον το στάδιο «Καραϊσκάκη»
Στην τελική ευθεία μπήκε και επίσημα από χτες η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης». Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευαγ. Βενιζέλος, δήλωσε χαρούμενος γιατί «η διαπραγμάτευση είχε αίσιο τέλος, έχει επέλθει μια συμφωνία σε όλους τους όρους». Δηλαδή οι απαιτήσεις του Σωκ. Κόκκαλη και των συνεργατών του ικανοποιήθηκαν πλήρως, όπως σχολίαζε άνθρωπος που γνωρίζει αρκετά... Αρα ξεπεράστηκαν τα εμπόδια.

Με άλλα λόγια απέδωσαν καρπούς οι εκβιασμοί που ασκούνταν όλον αυτόν τον καιρό προς την κυβέρνηση. Αξίζει να επισημάνουμε ότι μόλις προχθές πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού και τη ΓΓΑ παραδέχονταν πως «υπάρχουν εμπλοκές και σοβαρές "λεπτομέρειες" που δεν έχουν διευθετηθεί». Ομως ξεπεράστηκαν πάραυτα και ενώ, όλως τυχαίως, απευθείας ή μέσω των ΜΜΕ, διάφοροι "ερυθρόλευκοι" παράγοντες έθεταν τελεσίγραφα που έληγαν χθες...

Για τη συμφωνία, που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ελάχιστα πράγματα έγιναν γνωστά. Σε όσους απευθυνθήκαμε, όλοι αρνούνταν ν' αναφερθούν σε συγκεκριμένες πτυχές της και παρέπεμπαν στους πολιτικούς αρμοδίους ή στη δημοσιοποίησή της στη Βουλή. Βέβαια, αυτό ίσχυσε για τα «καυτά» θέματα και όχι για όσα είναι ακίνδυνα (η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 31/5/2004) ή βοηθάνε στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων (κόστος περίπου 17 δισ. δρχ). Πάντως οι φήμες (π.χ. κανένα ποσοστό στο κράτος μέχρι αποπληρωμής του δανείου) αν επαληθευτούν, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει κρατική περιουσία, συνοδεύεται και από μια αποικιοκρατική συμφωνία που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το δημόσιο συμφέρον.

Ανοιχτό παραμένει το κεφάλαιο Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ). Αν και οι πληροφορίες λένε ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» σ' αυτά που θέλει, η πλειοψηφία της ολομέλειάς της, και σ' αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Πάντως ως χτες μ' αυτή την πλευρά δεν είχε επέλθει συμφωνία... Το βέβαιο είναι ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός και οι συνεργάτες της, νιώθουν υπεράνω του νόμου. Στη ρύθμιση (που ζητούν να γίνει) περιλαμβάνεται πρόταση ώστε «συμβάσεις κατασκευής του έργου εφόσον ισχύουν μέχρι σήμερα, λύονται αζημίως για την ΕΟΕ και την ανάδοχο εταιρία». Δηλαδή η κοινοπραξία με την οποία η ΕΟΕ είναι στα δικαστήρια για αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας, απαλλάσσεται και δεν εκπίπτει και η εγγυητική ύψους περίπου 800 εκατ. δρχ... Επίσης η σύμβαση εκμίσθωσης εξαιρείται από τα προβλεπόμενα στο Ν. 2725/99 όπως ισχύει... Μετά από τα παραπάνω... δικαιολογημένα έκανε λόγο ο Ευαγ. Βενιζέλος για... «σκληρή θα έλεγα διαπραγμάτευση για τους όρους της παραχώρησης του σταδίου Καραϊσκάκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ