Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
Αδιέξοδα με τα επαγγελματικά δικαιώματα

Συγκέντρωση των συμβασιούχων γεωπόνων του ΕΛΓΑ, αύριο στο υπουργείο Γεωργίας

Το αδιέξοδο που υπήρχε πάντα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ και διογκώθηκε μετά το νόμο της ψευτο-«ανωτατοποίησης», αναδεικνύεται για άλλη μια φορά, στη συγκεκριμένη περίπτωση στον κλάδο των γεωπόνων και γεωτεχνικών. Αφορμή ήταν η πρόσφατη προκήρυξη προσλήψεων τεχνολόγων γεωπονίας (δηλαδή αποφοίτων ΤΕΙ), στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για να απασχοληθούν σε εκτιμητικό έργο, ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες, όπου μέχρι τώρα απασχολούνταν γεωτεχνικοί, απόφοιτοι ΑΕΙ. Απέναντι σ' αυτήν την προκήρυξη, αντιδρούν οι συμβασιούχοι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ (που υποστηρίζουν ότι οι τεχνολόγοι δεν έχουν το απαραίτητο επίπεδο εκπαίδευσης, ώστε να διεξάγουν εκτιμήσεις) με απεργία από τις 7/2/2003 και αύριο Πέμπτη έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Γεωργίας, στις 10 το πρωί.

Το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας στο γεωπονικό κλάδο και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 80%) των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα ως εκτιμητές ζημιών, ποιοτικοί ελεγκτές, υπεύθυνοι στην καταπολέμηση του δάκου κτλ., είναι συμβασιούχοι (με οκτάμηνες συμβάσεις στην καλύτερη περίπτωση, που ανανεώνονται για κάποιους εδώ και 10 - 15 χρόνια), ενώ δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις πάγιες ανάγκες που καλύπτουν. Αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται οικτρά, αν η ανεργία των γεωπόνων μοιραστεί και μεταξύ των τεχνολόγων και δεν αποσαφηνιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των διαφορετικών αυτών κατηγοριών αποφοίτων.

Τα παραπάνω προβλήματα αναδείχτηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και το σύνολο των Γεωτεχνικών Συλλόγων, ανάμεσά τους και η Πανελλήνια Ενωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων (ΠΕΑΣΓΕ), που έχει κηρύξει την απεργία στον ΕΛΓΑ. Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι η απόσυρση της προκήρυξης θέσεων εκτιμητών για τεχνολόγους, η αποσαφήνιση των «εργασιακών ρόλων» γεωτεχνικών και τεχνολόγων γεωπονίας και οι μαζικές προσλήψεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία για την αποκατάσταση γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ που κινδυνεύουν με απόλυση (2020-10-21 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι σε Λάρισα και Κοζάνη (2017-05-27 00:00:00.0)
Απαιτούν «πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία» (2006-12-01 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται η απομάκρυνσή τους (2005-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ