Σάββατο 27 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι σε Λάρισα και Κοζάνη

Για έγκαιρες και πλήρεις αποζημιώσεις, για το σύνολο των καταστροφών, παλεύουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε μεσοβδόμαδα περιοχές του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα χωριά των δήμων Φαρσάλων, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Σε επικοινωνία που είχε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας με τον ΕΛΓΑ, ζήτησε να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς και άμεσα να γίνουν οι εκτιμήσεις, ώστε να δοθούν έγκαιρα αποζημιώσεις και να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών.

Ωστόσο, και σε αυτήν την επικοινωνία επιβεβαιώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στον ΕΛΓΑ σε σχέση με τις ανάγκες των αγροτών, ελλείψεις που επιχειρείται να «κουκουλωθούν» με μετακινήσεις εκτιμητών από εδώ και από εκεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι μεγάλος αριθμός εκτιμητών του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, κυρίως συμβασιούχοι, πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

«Για μια ακόμη φορά και με αφορμή αυτό το γεγονός» τονίζει η ΕΟΑΣΝΛ, «αναδεικνύεται η αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% το κεφάλαιο και την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με πρόσληψη του απαραίτητου εργατικού δυναμικού, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλη τη χώρα».

Η αποδυνάμωση του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, υπογραμμίζει, θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εκτίμηση των εκτεταμένων ζημιών στον νομό από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση. Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει η ΕΟΑΣΝΛ, πως ακόμη δεν έχουν καθαρογραφεί και δεν έχουν αποσταλεί στους παραγωγούς τα πορίσματα από τις ζημιές του 2016 σε κεράσια, κάστανα και άλλα προϊόντα.

Με βάση τα παραπάνω, η ΕΟΑΣΝΛ απαιτεί: Να μην αποδυναμωθεί ο ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία. Με τα λεφτά που δεν έχουν αποδώσει στον ΕΛΓΑ οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ από το 2011 και μετά - παρά τις δεσμεύσεις να δίνουν περίπου 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο - να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε όλη τη χώρα. Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση, ώστε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς και όχι μετά από 15 - 16 μήνες, όπως πάει να γίνει στην περίπτωση των αγροτών Τυρνάβου και Αγιάς από τον περσινό παγετό.

Τέλος, καλεί τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές, συσπειρωμένοι στην ΕΟΑΣΝΛ και τους Αγροτικούς Συλλόγους, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Αναφορά στη Βουλή με το κείμενο της ΕΟΑΣΝΛ, ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων παραγωγών, κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου.

Στην Κοζάνη

Τεράστια καταστροφή και μεγάλα προβλήματα άφησε στις καλλιέργειες η χαλαζόπτωση και στην Κοζάνη, στα χωριά Πύργοι και Μεσόβουνο του δήμου Εορδαίας. Ειδικά στους Πύργους η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, καθώς καταστράφηκε το 100% της παραγωγής σε κεράσια, μήλα κ.ά.

Οι συνεχόμενες χαλαζοπτώσεις την Τρίτη και την Τετάρτη δεν άφησαν τίποτα στο πέρασμά τους. Στο δήμο Εορδαίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καταστράφηκαν ολοκληρωτικά περίπου 1.200 στρέμματα με μηλιές και 600 στρέμματα με κερασιές. Επιπλέον, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις μόνιμες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών δικτύων.

Το χαλάζι ήρθε να δώσει άλλο ένα σημαντικό πλήγμα, καθώς τον Απρίλη, εξαιτίας του παγετού, καταστράφηκαν περίπου 12.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Και την ώρα που οι αγρότες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εισόδημα, μόλις την περασμένη Τετάρτη καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2015, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι «κινδυνεύουν φέτος να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα, τη στιγμή που ήδη βιώνουν τις συνέπειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που ξεκληρίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά. (...)

Το ΚΚΕ διεκδικεί: Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ΠΕ Κοζάνης, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού. (...) Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ