Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επίκαιρη και αποκαλυπτική
  • Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Δεκάδες ειδικοί, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές κατέθεσαν τις απόψεις τους

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε η ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της ΕΕ». Δεκάδες πανεπιστημιακοί, ειδικοί σε ενεργειακά ζητήματα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ενέργειας όχι μόνο έδωσαν το «παρών» τους, αλλά συνέβαλαν ουσιαστικά στις εργασίες της ημερίδας με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους.

Η ημερίδα του Κόμματος ήταν μια διαφορετική ημερίδα. Πέρα και κόντρα σ' αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα δύο - τρία τελευταία χρόνια, που μοναδικό στόχο είχαν - και έχουν - να προωθήσουν τις θέσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου για τον έλεγχο της αγοράς του ενεργειακού τομέα. Η ημερίδα που πραγματοποίησε το ΚΚΕ την περασμένη Πέμπτη, με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας, η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της ΕΕ», ήταν άκρως επίκαιρη, ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Δεν το λέμε εμείς. Το σημείωσαν αρκετοί από τους προσκεκλημένους που τόνισαν πως «είναι αναγκαιότητα πλέον να γίνονται τέτοιου είδους ημερίδες». Οποιοι έχουν παρακολουθήσει ημερίδες για την ενέργεια, γνωρίζουν ότι σ' αυτές καταγράφονται οι διαγκωνισμοί των ιδιωτικών συμφερόντων για την εξασφάλιση μιας καλύτερης θέσης στον ενεργειακό τομέα. Στην ημερίδα του ΚΚΕ κυριάρχησε ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων. Η εξέταση των πηγών ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία όλου του λαού. Παράλληλα, το βήμα της ημερίδας έγινε βήμα αποκάλυψης και καταγγελίας των πραγματικών αιτιών που επιβάλλουν την απελευθέρωση των αγορών και την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.


Σε μία περίοδο που ο ιμπεριαλισμός δηλώνει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο πως προετοιμάζεται για στρατιωτικές επιθέσεις, που είναι πασιφανές ότι στόχος τους είναι ο έλεγχος του πετρελαίου, σε μια εποχή που οξύνονται οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη «νομή» των ενεργειακών πρώτων υλών, την ίδια αυτή περίοδο που σε επίπεδο ΕΕ το μεγάλο κεφάλαιο παίρνει στα χέρια του τον τομέα της ενέργειας, την ίδια ώρα (σήμερα) οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ από τη Θεσσαλονίκη ανακοινώνουν μέτρα για την ολοκληρωτική παράδοση του τομέα της ενέργειας στις πολυεθνικές, από την ημερίδα του ΚΚΕ και τις τοποθετήσεις των παρευρεθέντων, αβίαστα προκύπτει πως η πραγματικότητα είναι ζοφερή:

  • Η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας έχει στόχο την εξασφάλιση τεράστιων κερδών για μια δράκα ενεργειακών πολυεθνικών.
  • Οι λαοί τίθενται έρμαια των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων των ιδιωτών (π.χ. διακοπές ηλεκτρικού στην Καλιφόρνια, στη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Ν. Ζηλανδία).
  • Η τιμή των ενεργειακών προϊόντων εκτοξεύονται στα ύψη, υπονομεύοντας το βιοτικό επίπεδο των λαών.
  • Οι λαοί πέφτουν θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ακριβώς ώρα που στην ημερίδα του ΚΚΕ τονιζόταν πως η επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ δεν έχει στόχο την τρομοκρατία, αλλά τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, από το Παρίσι, ο διευθύνων σύμβουλος της «TotalFinaElf», που είναι η πέμπτη σε μέγεθος πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο, δήλωνε ότι η εταιρία του δε θα μείνει έξω από τη μοιρασιά του πετρελαίου, παρά τη γαλλική αντίθεση στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η στάση της Γαλλίας καθιστά τη θέση της «Total» στο Ιράκ πιο περίπλοκη, πιστεύει όμως ότι θα κερδίσει κάποιες συμφωνίες σε ίση μοίρα με τους άλλους ανταγωνιστές της!
  • Η θέση των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα ολοένα και χειροτερεύει. Μέσα σε μια δεκαετία στην Ευρώπη έχουν χαθεί περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Για την Ελλάδα, οι επιπτώσεις από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που ακόμα είναι στην αρχή, ήδη είναι επώδυνες:

  • Οι εργαζόμενοι της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, δεν προλαβαίνουν να μετρούν τους χαμένους συναδέλφους τους.
  • Η ενεργειακή επάρκεια καθορίζεται στη βάση της κερδοφορίας των ιδιωτών. Ο ενεργειακός εφοδιασμός και η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (λιγνίτης, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά) εγκαταλείπονται και η ηλεκτροπαραγωγή στηρίζεται στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.
  • Η έρευνα για πετρέλαιο έχει εγκαταλειφθεί, αφού τα ιδιωτικοποιημένα ΕΛ.ΠΕ στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες περιοχές.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο σημεία που αναδείχτηκαν κατά την ημερίδα του Κόμματος. Εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ, τα ΕΛ.ΠΕ, συνδικαλιστές, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, συνταξιούχοι είχαν να καταθέσουν την εμπειρία τους, την άποψή τους. Πέραν από την οπτική αντιμετώπισης των εξελίξεων κοινός παρονομαστής είναι η έκδηλη ανησυχία. Η ενέργεια πρέπει να ανήκει στο λαό και όχι στο πολυεθνικό κεφάλαιο.


Στ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ