Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολο και πιο επικίνδυνες οι εξελίξεις

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη παρακολουθούν στα μπλόκα οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους Παλαιστινίους

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη παρακολουθούν στα μπλόκα οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους Παλαιστινίους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ.--

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον παλαιστινιακών πόλεων και προσφυγικών καταυλισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, η γνωστοποίηση ότι στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Σαρόν θα συμμετάσχει και ο ακροδεξιός συνασπισμός κομμάτων «Εθνική Ενωση» προοιωνίζεται μόνο χειρότερα για τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις του Αριέλ Σαρόν ότι «είναι έτοιμος για επίπονες υποχωρήσεις».

Τέσσερις Παλαιστίνιες και ένα 13χρονο κορίτσι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ισραηλινά τανκς, απροειδοποίητα, άνοιξαν πυρ εναντίον της υπαίθριας αγοράς της πόλης Κχαν Γιούνις, στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Τα τανκς ήταν σταθμευμένα στην περίμετρο του γειτονικού εποικισμού Νετζέρ Χαζανί, αλλά δεν έγινε γνωστό για ποιο λόγο άρχισαν να βάλλουν κατά της πόλης. Ταυτόχρονα, εκσκαφείς Ισραηλινών καλυπτόμενοι από στρατιώτες κατεδάφισαν 7 σπίτια στη συνοριακή, με την Αίγυπτο, πόλη της Ράφα. Από τα ισραηλινά πυρά έπεσε νεκρός ένας 13χρονος Παλαιστίνιος.

Στην πόλη της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία 52χρονου μέλους της «Τζιχάντ», που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στην Μπέιτ Χανούν, την περασμένη Κυριακή, αρνούμενος να εγκαταλείψει το σπίτι του, το οποίο κατεδαφίστηκε με τον ίδιο μέσα σε αυτό. Επίσης, ένα μέλος της «Χαμάς» τραυματίστηκε σοβαρά όταν σημειώθηκε, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έκρηξη στο σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μπουρέιγ, στα νότια της πόλης της Γάζας.

Εκκληση Αραφάτ

«Η λογική όσων δολοφόνησαν τον Ράμπιν, βρίσκεται, σήμερα, στην κυβέρνηση του Ισραήλ». Αυτό υποστήριξε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μιλώντας μέσα από κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα, στη σύνοδο των χωρών - μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάμψει τη δύναμη, την πίστη και τη βούληση των Παλαιστινίων αλλά έχει μέχρι στιγμής αποτύχει», ενώ μίλησε για «την αποτρόπαια εκστρατεία υποδούλωσης, δολοφονιών, ισοπέδωσης, που υφίσταται καθημερινά ο παλαιστινιακός λαός».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Αραφάτ κάλεσε το Κίνημα των Αδεσμεύτων να αποστείλει διερευνητική επιτροπή στα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός. Στη σύνοδο του Κινήματος έχει, ήδη, κατατεθεί η πρόταση να χαρακτηριστεί «έγκλημα πολέμου» η ισραηλινή στρατιωτική τακτική έναντι των Παλαιστινίων, στο τελικό ανακοινωθέν.

Κυβέρνηση «γερακιών»

Τη συμμετοχή και του ακροδεξιού συνασπισμού «Εθνική Ενότητα» στη νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε το Λικούντ, του Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κείμενο συμφωνίας θα επικυρωθεί αφού πρώτα εγκριθεί από τις ηγεσίες των μικρών κομμάτων που απαρτίζουν τον ακροδεξιό αυτό συνασπισμό. Με τη συμμετοχή και των 7 βουλευτών της «Εθνικής Ενότητας», η νέα κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μια πιο άνετη πλειοψηφία έχοντας 68 βουλευτές στην 120μελή Κνέσετ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Σαρόν φέρεται να επανέλαβε, χτες, ότι είναι διατεθειμένος για «υποχωρήσεις, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη», τη στιγμή που οι κυβερνητικοί του εταίροι, και ιδιαίτερα η «Εθνική Ενότητα», όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία, αλλά έχουν, επανειλημμένως, ταχθεί υπέρ της εκδίωξής τους από τα παλαιστινιακά εδάφη και υπέρ της δολοφονίας της ηγεσίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ