Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν»

Σεισμοπαθείς προσπαθούν να ηρεμήσουν στην επαρχία Ζινζιάνγκ. Οι μετασεισμοί όμως -500 ως χτες - συνεχίζονταν...

Associated Press

Σεισμοπαθείς προσπαθούν να ηρεμήσουν στην επαρχία Ζινζιάνγκ. Οι μετασεισμοί όμως -500 ως χτες - συνεχίζονταν...
ΟΥΡΟΥΜΚΙ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Μέλη σωστικών συνεργείων με σκυλιά και ειδικό εξοπλισμό αναζήτησης, στρατιώτες με γυμνά χέρια που μάτωναν, ακόμα και κάτοικοι της επαρχίας Ζινζιάνγκ συνέχιζαν χτες να ψάχνουν τα συντρίμμια των χιλιάδων σπιτιών που έχουν καταστραφεί σε μεγάλο μέρος της από τον προχτεσινό σεισμό, που μετρήθηκε από 6,2 έως 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο απολογισμός, σύμφωνα με επίσημες κινεζικές πηγές, ήταν 266 νεκροί και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες, εξ αυτών οι 600 πολύ σοβαρά - οι αριθμοί αναμενόταν να αυξηθούν κι άλλο. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Απογευματινά Νέα του Ουρούμκι», τουλάχιστον 50.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν μείνει άστεγοι και τα σπίτια άλλων 40.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Πηγή της κινεζικής κυβέρνησης εκτιμούσε ότι πάνω από 10.000 κτίρια κατέρρευσαν και 40.000 υπέστησαν ζημιές.

Οι τουλάχιστον 500 μετασεισμοί ως χτες, που συνεχίζονταν ακόμη, τρομοκρατούν τους κατοίκους και προκαλούν τεράστιες δυσχέρειες στα σωστικά συνεργεία. Τουλάχιστον 5 άνδρες των σωστικών συνεργείων σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα», από μετασεισμό 5 Ρίχτερ, καθώς πάλευαν για να βγάλουν ανθρώπους από τα συντρίμμια. Οι στρατιώτες και οι κάτοικοι «δεν έχουν κοιμηθεί για πάνω από 36 ώρες. Τα χέρια τους ματώνουν από το σκάψιμο με γυμνά χέρια, αλλά δε σταματούν», έλεγε ένας τοπικός αξιωματούχος στο «Ρόιτερς». Ολόκληρα χωριά «εξαφανίστηκαν» από το χάρτη, έλεγε άλλος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση συνέχιζε να στέλνει έκτακτη βοήθεια στην περιοχή -κάπου 2.500 σκηνές και τρόφιμα, συνολικού κόστους 1 εκατ. γουόν - αλλά οι ανάγκες είναι τεράστιες. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο δήλωσε ότι οι πρώτες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι πλέον «να μην υποφέρουν οι σεισμοπαθείς από την πείνα και το κρύο και να αποτραπούν οι επιδημίες». Η κυβέρνηση διέταξε να διανεμηθούν 80.000 μερίδες από αρτοποιεία για τους σεισμοπαθείς.

Το πιο τραγικό στοιχείο του σεισμού αφορά στα σχολεία που κατέρρευσαν: 22 μαθητές σκοτώθηκαν μόνο στο χωριό Κιονγκουέρ Κιάκε, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος σχολίασε πως «για καλή μας τύχη εκείνη την ώρα γινόταν έπαρση σημαίας, αλλιώς ο αριθμός των παιδιών που χάθηκαν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος».

Ο χειρότερος σεισμός της σύγχρονης ιστορίας της Κίνας έχει καταγραφεί στην Τανγκσάν την 28η Ιουλίου του 1976, όταν 240.000 άνθρωποι είχαν χαθεί σε σεισμό που υπολογίστηκε ότι είχε μέγεθος 7,8-8,2 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Στο μεταξύ, χτες, δυστυχήματα σε τρία ορυχεία κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον 49 εργαζομένων σε αυτά, ενώ άλλα 10 άτομα αγνοούνταν, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ