Παρασκευή 5 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Μονιμοποίηση των «εμπορικών προνομίων» από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θέλουν να «εξασφαλίσουν» τη συνέχιση της πορείας της κυβέρνησης προς την «ελεύθερη αγορά»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Εκφράζοντας την «εύνοιά» της προς την κυβέρνηση της Αλβανίας, η κυβέρνηση του προέδρου Κλίντον προώθησε και απέσπασε χθες από τη Γερουσία τη μονιμοποίηση των εμπορικών «προνομίων» προς την Αλβανία, αλλά και την Κιργιζία. Το σκεπτικό της απόφασης «αναγνωρίζει την πρόοδο που έχουν κάνει οι δύο αυτές χώρες στην πορεία προς την ελεύθερη οικονομία».

Η κίνηση της επίδοσης καθεστώτος «Πλέον Ευνοούμενου Κράτους» (MFN) αφορούσε και άλλες χώρες, αλλά στην Αλβανία έγινε ειδική αναφορά. Το καθεστώς αυτό δίνει πρόσβαση από τις αλβανικές επιχειρήσεις στις αμερικανικές αγορές με χαμηλούς φόρους. Πρόκειται για μια κίνηση που σκοπό έχει τη συνέχιση της πορείας της χώρας προς την οικονομική «φιλελευθεροποίηση».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η αμερικανική Γερουσία σημειώνει τα εξής: «Αφότου ξέφυγε από τον κομμουνισμό» (!), η Αλβανία «έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της δημιουργίας οικονομίας της ελεύθερης αγοράς».

Τον περασμένο μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ