Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Σύλληψη στελέχους της «Αλ-Κάιντα»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σύλληψη, το Σάββατο, του θεωρούμενου ως «υπ' αριθμόν 2» της οργάνωσης «Αλ-Κάιντα»Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ στο Πακιστάν, σε μια «κοινή επιχείρηση της CIA και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας αυτής», σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβαλλόταν χτες από το Λευκό Οίκο ως «μεγάλη επιτυχία» της εκστρατείας της κατά της «τρομοκρατίας» σε διεθνές επίπεδο. Αν και την Κυριακή υπήρξαν πληροφορίες περί έκδοσης στις ΗΠΑ του 37χρονου (και υπηκόου του Κουβέιτ) Χαλίντ Σεΐχ -ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001- ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Φαϊζάλ Σαλέχ Χαγιάτ δήλωσε ότι «δε σχεδιάζουμε να τον παραδώσουμε στους Αμερικανούς». Για την ώρα ο συλληφθείς «ανακρίνεται από Πακιστανούς και Αμερικανούς». Η κυβέρνηση του Πακιστάν επιθυμεί να μάθει σε ποιο βαθμό ο Χαλίντ Σεΐχ συνεργαζόταν με εγχώριες ισλαμικές οργανώσεις και ποια ήταν τα σχέδιά του.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με πανηγυρισμούς στο άγγελμα της σύλληψης του επικηρυγμένου για 25 εκατομμύρια δολάρια Χαλίντ Σεΐχ, με τον Πρόεδρο Μπους να δηλώνει πως πρόκειται για «φανταστική» εξέλιξη. Πρόκειται για την τρίτη σύλληψη «ηγετικού στελέχους» της οργάνωσης του πάντοτε «εξαφανισμένου» ηγέτη της «Αλ-Κάιντα», Οσάμα μπιν Λάντεν, μετά από εκείνες του Ραμζί Μπιν- αλ-Σιμπ, υπηκόου Υεμένης, και του Αμπού Ζουμπέιντα. Δεν έχει αποφασιστεί πού θα δικαστεί ο συλληφθείς. Ο Αχμέντ Κουντούς, ένας Πακιστανός που συνελήφθη μαζί με το στέλεχος της «Αλ-Κάιντα», θεωρείται στέλεχος της οργάνωσης «Τζαμαάτ-ι-Ισλαμί».

Το «Νιούσγουικ» αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι ο Χαλίντ Σεΐχ σχεδίαζε να πλήξει ξανά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που επικαλείται το περιοδικό, η «Αλ-Κάιντα» σχεδίαζε να πλήξει «γέφυρες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και διάφορα κέντρα» στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων στόχων στη Νέα Υόρκη.

Η σύλληψη ήρθε ως «ανακούφιση» για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση Μπους, η οποία αντιμετωπίζει κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει επί της ουσίας να «εξαρθρώσει», όπως υποσχόταν, την οργάνωση που, ουσιαστικά, δημιούργησε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ