Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαζικές επιχειρήσεις υπό τη σκέπη των ΗΠΑ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ανάπτυξη χιλιάδων στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, καθοδηγούμενοι από τις ειδικές δυνάμεις και τους συμβούλους του αμερικανικού στρατού, για την ανεύρεση των τριών συντονιστών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού έχει άμεση προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα όλες οι άλλες επιχειρήσεις στις οποίες λαμβάνουν χώρα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η επιχείρηση κατά το Associated Press άρχισε με την άφιξη του στρατηγού Τζέιμς Τ. Χιλ, ο οποίος ηγείται των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική και του υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, που βρίσκονται από χτες στην Κολομβία, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε για την περαιτέρω στήριξη(!) της κολομβιανής κυβέρνησης στη «μάχη της κατά των αριστερών ανταρτών», τη στιγμή που πολλοί Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανάμειξη του αμερικανικού στρατού «στο πρώτο μέτωπο του πολέμου για πολλά χρόνια, δίχως να υπάρχει στρατηγική εξόδου».

Οσο για τους τρεις Αμερικανούς, που αναζητούνται με τη σαρωτική στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, βρίσκονται στα χέρια των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού» - (FARC - EP) σύμφωνα με ανακοίνωσή τους που αναφέρει επίσης ότι οι FARC - EP κατέρριψαν το αεροπλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης στις 13 Φεβρουαρίου, γεγονός που αμερικανική κυβέρνηση αρνείται εμφατικά.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν, όταν, παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε χτες το πρωί -τοπική ώρα- στο εμπορικό κέντρο Αλεχάντρια της πόλης Κουκούτα, 580 χλμ. βορειανατολικά της Μπογκοτά.

Πρόκειται για βομβιστική επίθεση σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης, Λουίς Αλφρέντο Ροντρίγκες, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να αποδώσει τη βομβιστική επίθεση στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό -(ELN), τη δεύτερη σε δύναμη ανταρτική οργάνωση στην Κολομβία. Παράλληλα, ο δήμαρχος της πόλης, Μανουέλ Μόρα, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί, καθώς μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε ένα υπόγειο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου που για ώρες απειλούσε τα 400 καταστήματα που βρίσκονται στο κτιριακό αυτό συγκρότημα, ενώ ένα γειτονικό κολέγιο εκκενώθηκε από τους πυροσβέστες, λόγω του κινδύνου μετάδοσης της φωτιάς στους χώρους του.

Η έκρηξη έγινε σε απόσταση 50 μέτρων από τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας, ο οποίος χαρακτήρισε «τραγωδία» τη νέα αυτή βομβιστική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ